World Athletics zal waarschijnlijk geen algemeen verbod uitroepen op de Nike Vaporfly, zo heeft de Britse krant The Guardian uit eigen bronnen vernomen. Dat overigens vóór de officiële uitspraak die morgen volgt, want dan komt World Athletics met een officiële verklaring. In plaats van een ban op de specifieke schoen – die de afgelopen tijd veel in het nieuws was vanwege het oneerlijke voordeel dat hij hardlopers zou bieden – wordt verwacht dat de organisatie nieuwe schoen technologieën tot aan de Olympische Spelen verbiedt.

Daarbij zal eerst verder onderzocht moeten worden hoeveel voordeel deze en andere schoenen – zoals die van New Balance, Hoka en Saucony – waar ook een carbon plaat in is verwerkt – precies aan professionele atleten bieden. Het onderzoek zal aan moeten tonen in wat voor mate de hoogte van het schuim, type schuim en de positie en vorm van de carbon plaat prestaties verbetert. Daarnaast wordt ook gekeken naar de eventuele negatieve lange termijn gevolgen van de schoenen, bijvoorbeeld in de vorm van blessures.

Zoals was te verwachten na alle commotie, zal World Athletics volgens dezelfde bronnen in de toekomst strengere regels gaan doorvoeren op hardloopschoenen. Voor schoenmerken zou dit betekenen dat zij eerst goedkeuring moeten krijgen vanuit de organisatie, voordat een schoen in wedstrijden mag worden gebruikt; dit geldt dan uiteraard ook voor prototypen.

Vooralsnog lijkt het er dus op dat Nike Vaporfly fans opgelucht adem kunnen halen. De uitspraak van World Athletics zal echter morgen definitief duidelijkheid geven over de toekomst van de Vaporfly en ander hardloopschoenen met carbon platen.