Terwijl het wedstrijdseizoen op punt staat los te barsten in Nederland, trekken diverse wedstrijdorganisaties aan de bel; ze hebben niet alleen moeite met het aantrekken van voldoende deelnemers, maar ook met het aantrekken van voldoende vrijwilligers. Verschillende wedstrijdorganisaties spreken dezelfde angst uit en merken dat het na de COVID-periode lastiger is dan voorheen.

Waar het precies aan ligt, dat weet eigenlijk niemand. Het is dan ook lastig om daar zicht op te krijgen, maar het zijn zowel grotere als kleinere organisaties die moeite hebben om de startlijsten vol te krijgen én voldoende vrijwilligers te werven. Dat is best een groot probleem, vooral omdat vrijwel alle Nederlandse wedstrijdorganisaties grotendeels draaien op enthousiaste vrijwilligers.

De meeste organisatoren die zich bij 3athlon hebben gemeld, maken zich dan ook meer zorgen om de werving van vrijwilligers dan om de werving van atleten. “We zijn ervan overtuigd dat deelnemers zich ook nog last-minute zullen inschrijven, nu ze zien dat er geen COVID-maatregelen zijn en eigenlijk alles weer mogelijk is. Met vrijwilligers is het lastiger, vooral omdat we niet precies weten waarom mensen zich minder snel aanmelden om te helpen”, klinkt het vrijwel unaniem.

Onlangs startte de Nederlandse Triathlon Bond een mooi initiatief waarbij wedstrijdorganisaties gratis de kans krijgen om hun wedstrijd extra onder de aandacht te brengen. Dat initiatief is vooral gericht op het werven van atleten.