In een warm maar winderig Campeche (Mexico) hebben de Oostenrijker Michael Weiss en de Canadese Heather Wurtele gisteren Ironman 70.3 Campeche op hun naam geschreven. Weiss bleef met een razendsnelle tijd van 3:50:02 de Belg Pieter Heemeryck krap anderhalve minuut voor en de Amerikaan Ben Hoffman krap drie minuten Wurtele was met 4:15:23 de Amerikaanse Jacalyn Hering krap een minuut te snel af. Na de finish van Wurtele duurde het maar liefst twaalf minuten voor het dames podium compleet was met Lauren Brandon op een derde plaats.

Om 19:50 uur Nederlandse tijd doken de heren in het azuurblauwe maar wilde zeewater. De Cubaan Michel Gonzalez wist na 25:40 minuten als eerste het strand te betreden, op ongeveer een minuut gevolgd door Frederik van Lierde, Pieter Heemeryck en Ben Hoffman. De eerste grote groep volgde op ruim twee minuten. Bij het fietsen trok de Belg Van Lierde gelijk ten aanval: binnen dertig kilometer reed hij het gat dicht en twintig kilometer later had hij al krap twee minuten voorsprong bij elkaar getrapt. Na 2:00:54 uur fietsen mocht Van Lierde als eerste zijn fiets parkeren aan het einde van een wel hele lange wisselzone. Michael Weiss was de eerste achtervolger op krap 2:30 minuut achterstand. Heemeryck en Hoffman volgden beide op zo’n vier minuten.

Bij de afsluitende halve marathon mocht Van Lierde dus met een voorsprong van twee minuten beginnen, maar deze raakte hij echter al in de eerste tien kilometer kwijt. Hij werd voorbijgestoken door Weiss, Heemeryck en later ook Hoffman. Die laatste drie heren liepen vervolgens ongeveer hetzelfde tempo, waardoor vooral de strijd tussen Weiss en een op 25 seconden achterstand lopende Heemeryck erg spannend werd. Uiteindelijk kon Weiss in de laatste vijf kilometer nog versnellen om de zege veilig te stellen. Heemeryck werd tweede, Hoffman derde.

Weiss sprak na zijn finish over een zware, maar mooie race: ,,Het was zo zwaar: ik was continu bang dat Pieter me in zou halen. Ik kreeg geen tussentijden door, dus ik wist niet hoeveel tijd voorsprong ik had. Toen ik met nog vijf kilometer te gaan zag hoe dichtbij Pieter nog steeds was, heb ik alles gegeven om hem voor te blijven.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Frederik van Lierde geeft iedereen het nakijken bij het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

De dames kenden een heel ander wedstrijdverloop. Kort na de heren mochten ook zij het strand achter zich laten. De Amerikaanse Lauren Brandon liet haar concurrentie tijdens het zwemmen maar liefst drie minuten achter zich. Achter haar was de Canadese Heather Wurtele de eerste die voet op wal zette, direct gevolgd door nog vijf dames. Tijdens het fietsen was het eigenlijk alleen Wurtele die geleidelijk nader tot Brandon kwam, terwijl de overige dames op circa drie minuten bleven rijden. Wurtele haalde Brandon uiteindelijk na tachtig kilometer in en reed daarna nog anderhalve minuut los.

Bij de loopproeve liep Wurtele vervolgens alleen maar verder uit op haar concurrentie, terwijl achter haar Brandon werd ingehaald door een zeer sterk lopende Jacalyn Hering. Waar Hering bij aanvang van het lopen nog tegen een achterstand van zes minuten aan keek, kwam ze steeds dichter bij Wurtele. Aan de finish kwam ze echter nog krap een minuut tekort. Achter beide dames was er een enorm gat naar nummer drie, Lauren Brandon.

Heather Wurtele wint Ironman 70.3 Campeche. (Foto: 3athlon.nl)