Toen coach Edwin Wentink op zaterdag 25 augustus 2018 in de file stond, onderweg naar een wedstrijd van Teamcompetities Triathlon in Veenendaal, was een dubbele overwinning nog slechts iets om van te dromen. Na een haastige ochtend klonk het startschot en doken de mannen en vrouwen van TC Twente – Enschede in het water om hun allerbeste teamprestatie ooit neer te zetten. Een paar uur later namen Marije Dankelman, Deborah Wissink, Sophie Lingelbach, Cindy Brusse, Stijn Jansen, Morten Schmidt, Jan-Roelf Heerssema, Mark Oude Bennink en Marco Vernooij namens TC Twente plaats op de hoogste podiumtrede. Een unieke overwinning die het team zich nog goed kan herinneren. Nooit eerder – of later – domineerde een vereniging met twee teams een wedstrijd. ,,Dat was echt een super mooie beleving”, denkt Dankelman terug. We spraken coach Wentink en atlete Dankelman over de regenachtige, maar feestelijke dag.
,,We hadden ook geluk”, aldus Wentink. ,,Er waren allemaal regenbuien die dag en ik kan mij herinneren dat er file stond en dat ik vrij laat was. Toen ik aankwam heb ik de teamtent ergens neergelegd en ben ik naar de briefing gegaan. Ondertussen trokken de onweersbuien over. Van Marije begreep ik dat de race bij de dames redelijk droog was gebleven.” De mannen daarentegen kwamen midden in een wolkbreuk terecht. ,,Er waren wat andere teams bij de dames die niet hun sterkste opstelling hadden. En het was een OD, dus er waren veel jonge, sterke atleten die het nu goed doen, maar toen nog niet sterk genoeg waren om een OD te racen. Wij hadden juist wat oudere atleten die een OD goed aankunnen. Bij de mannen hadden we ‘geluk’ dat een aantal atleten van andere teams onderkoelingsverschijnselen kregen.”
Eerste plek NK U23
Behalve dat de vereniging het geluk aan hun zijde had, beleefden een paar atleten van TC Twente ook nog eens de perfecte wedstrijd. Zo finishten Dankelman en Wissink bijvoorbeeld met een derde en vierde plek in deze Teamcompetities wedstrijd die tevens het NK OD vormde. ,,Ik was met Sarissa (de Vries, red.) vooruit en Deborah – vanuit ons team – zat daarachter met Jony Heerink”, denkt Dankelman terug. ,,Zij haalden ons uiteindelijk bij. Toen heb ik met Deborah gestreden om een derde plek en de winst bij het NK U23.”
‘Wij kwamen echt goed uit het water’
Terwijl dit bij de vrouwen als een complete verrassing kwam, schatte Wentink de kansen bij de mannen vooraf gunstiger in. ,,Daar wisten we wel dat we op het podium konden eindigen. Bij de vrouwen waren we wel een paar keer op het podium gekomen, maar de dames van Ferro Mosae (Maastricht, red.) waren – en zijn nog steeds – veruit het sterkste.” Bij de mannen hadden concurrenten Squadra – Eindhoven en TriMates – Utrecht wat pech. Daarentegen zat het bij TC Twente al vanaf het begin goed: ,,Wij kwamen echt goed uit het water die wedstrijd, zowel bij de dames als heren.”
Stiekeme valse start
,,Wat nog wel grappig was…”, denkt Wentink met een lach terug. ,,Bij de heren had Marco Vernooij voor het startschot gevraagd hoe er gestart zou worden. Toen bleek dat de man met het pistool wachtte tot iemand anders zijn hand omlaag deed. Dus toen hij zijn hand naar beneden deed, was Marco meteen weg.” Dat het Vernooij was die tussen al die atleten nét te vroeg het water indook, werd de jury tijdens de wedstrijd niet duidelijk. ,,Als je een penalty krijgt, moet je die gelijk in T1 pakken. Ze konden wel zien dat het één van ons was, maar niet wie.”
Teambelang en individueel belang
Op zo’n NK is het nog wel eens lastig om teamtactieken toe te passen, legt Wentink uit. ,,Je kunt afspreken wie elkaars voeten moeten pakken met zwemmen, zodat je elkaar niet in de weg ligt. Maar het lastige zoals toen in Veenendaal; als er ook een NK is, heb je naast het teambelang een individueel belang. Dan kan het zo zijn dat mensen niet de voeten van iemand willen pakken en iets later weg willen gaan, want dan gaan ze voor hun eigen kansen. Als je het slim doet zou je een halve tel later weg moeten springen, zodat je de voeten kunt pakken van iemand die snel zwemt.”
‘Het ontzorgen van het team’
Het is een van de vele dingen waar Wentink vooraf aan een wedstrijd mee bezig is. ,,Ik ben vooral altijd heel erg druk om te zorgen dat alles goed georganiseerd is. Een beetje het ontzorgen van het team. Als het startschot gaat en ze zijn allemaal vertrokken, word ik pas wat rustiger.” Dankelman heeft al aardig wat ervaring met Wentink als coach en is goed te spreken over zijn aanpak: ,,Edwin is een hele goede coach: heel fanatiek en het enthousiasme spat er vanaf.”
‘Het is lastig om voldoende atleten te hebben’
Om zo’n team goed draaiende te houden, puzzelt Wentink ook buiten de wedstrijden om veel met posities om een goede opstelling te verwezenlijken. ,,Het is altijd lastig om voldoende atleten te hebben. Uiteindelijk het je een team van acht à negen atleten en het is een verschrikkelijk puzzelwerk om steeds vier competitieve atleten aan de start te krijgen.” Om ook de buitenlandse atleten die onderdeel uitmaken van het Eredivisie team van TC Twente betrokken te houden, reisde Wentink deze zomer zelfs af naar België en Duitsland om hen te zien. ,,We hebben ook een paar nieuwe Belgische en Duitse atleten bij ons team dit jaar. Die had ik daarvoor nog nooit gezien of gesproken. Dan is het wel leuk om elkaar een keer te ontmoeten.”
Plannen 2021
,,Het doel is wel duidelijk”, reageert Wentink gemotiveerd als wij hem vragen naar de plannen voor 2021. ,,We hopen iedere wedstrijd voor het podium mee te doen, zowel bij de dames als heren. Maar er moet nog wel wat gebeuren. We willen eigenlijk wat meer Nederlandse atleten erbij. Het is alleen lastig om die bij andere teams weg te trekken”, lacht Wentink. ,,Maar ook in de buurt is het lastig te vinden. Er is best veel opkomende jeugd, maar niet uit Twente.” Dankelman kijkt er in ieder geval naar uit om weer te kunnen racen: ,,Ik heb nog niet veel Eredivisie wedstrijden gemist. Die staan altijd hoog op mijn lijstje, want ik vind het heel erg leuk om samen te racen met het team.”