Luc vanden Bossche, clubarts bij een Belgische voetbalvereniging en professor fysische geneeskunde, waarschuwt topsporters voor de mogelijk heftige gevolgen van het coronavirus. Deze kunnen zelfs zo ernstig zijn dat een prof terug kan vallen tot het niveau van een doorsnee leeftijdsgenoot, verklaart hij in een interview met Nieuwsblad.be. ,,In het slechtste geval betekent dat einde carrière.”

Dus ook al behoor je niet per definitie tot de risicogroep, als topsporter – of fanatiek sporter – kun je maar beter extra voorzichtig zijn. Vanden Bossche nam dan ook al vroegtijdig drastische maatregelen op zijn club in België. Zo gelastte hij twee weken geleden alle vergaderingen af: ,,Ik werd toen met scheve ogen aangekeken. Zo van: ‘overdrijf nu toch niet’.”

Niet in het rood 
Terwijl zijn strenge maatregelen twee weken geleden als drastisch werden gezien, zit vandaag de dag iedereen zo goed als opgesloten bij onze zuiderburen. Doordat topsporters hun lichaam regelmatig diep in de reserves jagen, zijn ze – ondanks dat ze in uitstekende conditie verkeren – vatbaarder voor virussen. ,,Bij een zwaar trainingsregime stijgt de vermoeidheid en daalt de slaap. Daardoor nemen de verdedigingscellen (witte bloedcellen, red.) af, wat profs vatbaarder maakt voor virussen”, legt Vanden Bossche uit. Hij raadt sporters daarom – net als Guido Vroemen eerder deze week – aan om met rustige trainingen hun conditie te behouden, maar niet in het rood te gaan tijdens bijvoorbeeld een pittige intervaltraining.

‘In het slechtste geval kan het einde carrière betekenen’ 
,,Het virus oplopen, kan namelijk dramatische gevolgen hebben voor profcarrières”, aldus Vanden Bossche. ,,Als de longblaasjes gaan dichtplakken, zoals bij de zwaarste coronapatiënten, dan loopt de VO2 max drastisch terug; tot wel dertig procent of meer.” Zo zou iemand met een goede conditie en een VO2 max van 65 in het geval van een ernstige coronabesmetting terug kunnen vallen naar een maximale zuurstofopname van 45. ,,Een gemiddelde persoon heeft drie maanden nodig om te revalideren van zo’n terugval, voor profvoetballers mag je op minstens zes maanden rekeningen”, reageert Vanden Bossche. Het kan in het slechtste geval zelfs einde carrière betekenen.”

‘Vermogen om maximaal in en uit te ademen in het gedrang’ 
Inspanningsfysioloog Filip Speybrouck gelooft dat het goed getrainde lichaam van topsporters veel kan compenseren, maar waarschuwt alsnog voor blijvend letsel: ,,Het grootste gevaar van de aandoening is dat de longen worden gefibroseerd. Dat is een zware aantasting en dan komt het vermogen om maximaal in en uit te ademen in het gedrang. Voor topsporters kan het ‘game over’ betekenen, zeker voor duursporters.” Het is vergelijkbaar met inspanningsastma, legt Speybrouck uit. ,,Je maximaal inspannen, wordt dan onmogelijk.”

Worst case scenario
Kristof Sas, eveneens clubarts bij een voetbalvereniging, sluit zich daarbij aan. ,,In theorie klopt het zeker. Als topsporters het virus krijgen en ernstige coronapatiënten worden, kan dat een blijvende impact hebben op hun carrière.” Maar dit is wel echt het ‘worst case scenario’, benadrukt hij. ,,Op dit moment zijn er gelukkig nog geen profs bij wie dat het geval is.” Daar komt bij dat er op het moment nog altijd weinig zekerheid is over het coronavirus en onderzoeken nog in volle gang zijn. Het enige wat we dan ook kunnen doen is de adviezen opvolgen en onze afstand tot elkaar bewaren. Gelukkig kan er dan ondertussen alsnog rustig doorgetraind worden.