Wat een mooie koers op de wielerkalender had moeten worden, is al op de eerste dag geëindigd in een groot drama: tijdens de eindsprint van de eerste etappe van de Ronde van Polen zijn de Nederlandse profrenners Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen eerder vandaag ongenadig hard ten val gekomen. Laatstgenoemde vecht voor zijn leven in een Pools ziekenhuis. Ondertussen gaan de beelden van de val momenteel de hele wereld over en worden als zeer schokkend ervaren.

Jakobsen wordt momenteel in een kunstmatige coma gehouden en zou volgens de rondearts onder andere zijn gehemelte en luchtpijp hebben verbrijzeld. Daarnaast werd aanvankelijk gesproken van hersenletsel, maar dat wordt via andere kanalen ook tegengesproken. De Nederlander was verwikkeld in een sprint met Groenewegen, maar dat resulteerde dus in een meer dan gruwelijke afloop. Tijdens de sprint, die opvallend genoeg aflopend was, werden snelheden van ruim tachtig kilometer per uur gehaald. In de laatste meters leek Jakobsen nog voorbij te gaan aan Groenewegen, maar die week echter van zijn lijn en gebruikte bovendien zijn elleboog. Daarop vloog Jakobsen in de hekken en kwam hij ten val. Hij raakte daarbij een official, maar ook diverse andere wielrenners gingen onderuit. Eén daarvan was Groenewegen, die vliegend – en als eerste – over de streep kwam. Hij werd echter direct gediskwalificeerd. Daarop werd Jakobsen als winnaar uitgeroepen, maar volgens de ploeg is dat uiteraard totaal niet belangrijk. ,,Zijn toestand is erg slecht. We hebben te maken met een ernstig craniocerebraal trauma (hersenletsel, red.). Zijn hart werkte wel heel goed. Maar hij vecht voor zijn leven. Laten we onze vingers voor hem kruisen. Hij heeft veel bloed verloren”, zegt arts Jerschina.

Hieronder de – pas op: schokkende – beelden. Rest ons de betrokkenen gezondheid en herstel te wensen. En aan triatleten de waarschuwing: geef elkaar op de fiets de ruimte…