Onder andere een verbrijzeld gehemelte en een verbrijzelde luchtpijp: Fabio Jakobsen is er ernstig aan toe na de meer dan heftige valpartij die hij gisteren samen met Dylan Groenewegen maakte. De twee profrenners kwamen met een snelheid van circa tachtig kilometer per uur hard ten val tijdens een eindsprint in de Ronde van Polen, maar inmiddels is de toestand van Jakobsen niet meer kritiek.

‘Niet meer kritiek, wel in kunstmatig comateuze toestand’

Dat is dus goed nieuws voor de Nederlander die vorig jaar nog Nederlands Kampioen op de weg werd. Eerder werd gemeld dat Jakobsen hersenletsel en schade aan zijn ruggenmerg zou hebben opgelopen, maar dat lijkt nu toch mee te vallen. Ook zou de zwaargewonde Jakobsen momenteel buiten levensgevaar verkeren. ,,Maar vanwege de ernst van zijn verwondingen, wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden”, meldt zijn ploeg.

Excuses Jumbo-Visma

Ondertussen krijgt Groenewegen, die tijdens de eindsprint van zijn lijn afweek en ook zijn elleboog gebruikte, een stormvloed aan kritiek over zich heen. Zijn ploeg, Jumbo-Visma, heeft excuses gemaakt. ,,Onze gedachten gaan uit naar Fabio en de andere mensen die betrokken zijn bij deze vreselijke crash.”

Uit koers gehaald en voor de tuchtcommissie

Groenewegen is inmiddels door de organisatie van de Ronde van Polen gediskwalificeerd en uit de koers gehaald. Daarnaast heeft de internationale wielerunie UCI de actie van Groenewegen ten strengste afgekeurd en neergelegd bij de tuchtcommissie. Volgens de geruchten zou hij moeten rekenen op een zeer strenge straf. Overigens krijgt de organisatie van de Ronde van Polen ook een heleboel kritiek: mensen vragen zich openlijk af wie het bedacht heeft om – en vooral waarom – een eindsprint te maken waarbij de weg afloopt.

Lance Armstrong: ‘Verschrikkelijke valpartij als deze nog nooit gezien’

Vanuit de wielerwereld stromen er duizenden berichtjes binnen ten steunbetuiging aan Jakobsen. Eén van die berichtjes komt van de Amerikaanse Lance Armstrong. ,,Ik heb lange tijd in jouw ‘wereldje’ gezeten, maar een verschrikkelijke valpartij als deze heb ik nog nooit gezien. Houd vol vriend. Ik mijn gedachten en gebeden ben ik bij je.”

Schokkende beelden

De schokkende beelden van de valpartij zijn eventueel hier terug te zien. De Belgische ploeg van Jakobsen heeft laten weten zo snel mogelijk met updates te komen. De fotograaf die langs het parcours stond en hard werd geraakt door Jakobsen, maakt het naar omstandigheden goed.