Onder zware omstandigheden – veel wind en wild water – wonnen Dirk Wijnalda en Carla van Rooijen zojuist de Frysman. Bij de mannen gingen de tweede en derde plaats respectievelijk naar Dirk Baelus en Michel Besseling. Laatstgenoemde maakte tijdens de marathon veel tijd goed en schoof zo van een zesde plaats na het fietsen door naar brons. Tweede vrouw werd Marjan Andringa: net als Van Rooijen kwam zij tijdens de marathon Karla Schipper voorbij. Zo pakte Schipper uiteindelijk een derde plek.

Mannenrace
In de “wilde” wateren van het IJsselmeer doken vanochtend om zeven uur 175 triatleten door de golven. Na 3,8 kilometer zwemmen kwam Tiedo Tinga – overigens een échte ‘Frysman’ – als eerste uit het water in een tijd van 1:04:36. Als tweede klom Hylke Sietzema aan wal; slechts zes seconden daarachter volgde Jochem Slijkhuis. Zoals vaker verloor Wijnalda wat tijd in dit eerste onderdeel. Hij bereikte uiteindelijk als zesde zijn fiets, opkijkend tegen een gat van 1:46 minuut op de kop.

(tekst gaat verder onder foto)

De zwemstart. (Foto: Facebook)

Baelus kon op de fiets de wind – windkracht vijf – het beste de baas en zette met 4:34:47 uur dan ook de snelste tijd vandaag neer. Wijnalda wist veel tijd goed te maken in dit tweede onderdeel en zo begon hij uiteindelijk als derde aan het lopen. Voor hem uit liep Sietzema op een tweede plaats de wissel uit en op kop dus Bealus.

Wijnalda weet tijdens het lopen vaak veel tijd goed te maken; het is dan ook niet zelden dat hij de snelste looptijd achter zijn naam zet. Zo ook vandaag. Na een sterkte marathon van 3:01:19 mag hij zich dé Frysman van 2019 noemen. Wijnalda kwam na een zware ‘werkdag’ van 8:53:11 uur over de streep. De tweede plaats ging naar Baelus, die na het fietsen alleen de uiteindelijk winnaar aan zich voorbij moest laten gaan (+5:10). Besseling liep tijdens de marathon steeds verder naar voren tot hij het brons bereikte en zo het mannenpodium compleet maakte (+30:56).

(tekst gaat verder onder foto)

Wijnalda pakt de winst en loopt samen met zijn zoons de finish tegemoet. (Foto: Facebook)

De vrouwenrace
Bij de vrouwen trotseerde Gea Boschker het water het snelst; zij kwam na 1:15:08 uur als eerste uit het water. Als tweede zette Karla Schipper een punt achter dit eerste onderdeel (+1:40). Marije Dirkx kwam met 3:56 minuut achterstand als derde aan wal. Van Rooijen verloor tijdens het zwemmen nog bijna een kwartier op de eerste vrouw, maar tijdens een volledige triathlon – zoals vandaag – is er genoeg tijd om dit recht te zetten.

Aan deze inhaalslag begon Van Rooijen dan ook meteen op de fiets; met de snelste fietstijd begon zij uiteindelijk als tweede aan de marathon. Voor haar op dat moment nog altijd Schipper, die na het fietsen een buffer van twaalf minuten overhield. Derde vrouw na het fietsen was Andringa; op ruim twintig minuten afstand van de koploopster wisselde zij naar het lopen.

Tijdens het lopen zakte Schipper hard terug. Zo kwam Van Rooijen haar ongeveer halverwege de marathon voorbij en met ongeveer zeven kilometer te gaan moest ze ook Andringa nog voor zich dulden. Uiteindelijk ging de winst dan ook naar Van Rooijen in een tijd van 10:29:05. Het zilver was aan Andringa besteed (+5:04) en Schipper pakte het brons (+8:23).