Arthur Horseau, afgelopen zaterdag de verrassende winnaar van Ironman Lanzarote en daarmee net voor Niek Heldoorn gefinisht, hoeft zich niet op te maken voor een reis naar het WK in Nice. Met zijn overwinning zou hij natuurlijk aanspraak maken op een slot, maar omdat hij te laat aankwam bij de Slot Award Ceremony is zijn plek door Ironman aan een andere atleet vergeven.

De zogenaamde roll-down, waarbij alle rechtmatige winnaars hun slot al dan niet kunnen claimen, was al begonnen toen Horseau aankwam bij de ceremony. Op dat moment had de Deen Oliver Martinussen, die zesde werd, het slot van Horseau al geaccepteerd. Berichten op social media melden overigens dat Horseau te laat was omdat het busje van de organisatie, waar hij in zat, vertraging had.

De reglementen van Ironman zijn duidelijk: je moet ter plaatse zijn om je slot te aanvaarden, zelfs als profatleet. Horseau arriveerde twintig minuten te laat. Bij de profs waren er twee slots, die in principe naar winnaar Horseau en runner-up Niek Heldoorn zouden gaan. Bij de aanwezigen op de award ceremony was ook de Deen Oliver Martinussen, die zesde werd. Aangezien het slot van winnaar Horseau niet meteen door anderen geclaimd werd, kwam de Deen naar voren om de kwalificatie voor het WK Ironman in Nice in ontvangst te nemen.

Net op dat moment zou Horseau binnengekomen zijn. De Deen wou eerst het slot aan Horseau overdragen, maar dat zou volgens Ironman administratief niet meer mogelijk zijn. Beiden werd aangeraden om een mail naar Ironman te sturen. Martinussen vertelt op zijn social media dat hij contact heeft gelegd met Ironman, maar maakte tegelijkertijd ook zijn kwalificatie voor Nice bekend. Horseau blijft voorlopig met lege handen achter.

Op de Instagram-pagina van Martinussen wordt de Deen ondertussen bestookt met haatberichten en negatieve reacties van triatlonfans die vragen om het slot alsnog aan Horseau over te laten. Martinussen reageerde zelf ook. “Ik probeerde Horseau te helpen en heb dat ook gedaan, want ik sprak met Ironman gisteren, zoals ik beloofde. Maar ik heb hier zelf niks over te zeggen, dus maak van mij ook niet de schuldige. Het ligt allemaal aan Ironman en heeft niets met mij te maken,” aldus de Deen.