In het warme Maleisië hebben Josh Amberger en Ashleigh Gentle de overwinning gepakt bij Ironman 70.3 Langkawi. Het koppel, dat eind vorig jaar nog met elkaar trouwde, zorgt daarmee voor een dubbel feest binnen de familie.

Amberger noteerde meteen al de snelste zwemtijd, toen hij na 23:15 minuut uit het water kwam om richting zijn fiets te gaan. Hij werd toen binnen tien seconden gevolgd door Kurt McDonald, Mike Phillips en Antony Costes en daarna zat er al meer dan anderhalve minuut tussen voordat onder andere James Teagle en Matt Kerr uit het water kwamen. Op de fiets bleven Amberger, Phillips en McDonald vervolgens 90 kiometer bij elkaar, maar was het vooral verrassend dat Costes uiteindelijk meer dan vijf minuten verloor en als vierde in T2 terugkeerde. Al bij de start van de halve marathon was dus duidelijk dat er drie mannen met elkaar zouden strijden om de medailles.

Er ontstond vervolgens een spannende run, waarbij de drie koplopers een behoorlijke tijd gelijk met elkaar optrokken. Meest opvallend was eigenlijk nog wel dat Amberger de eerste man die een gaatje van ongeveer twintig seconden moest laten – na ongeveer negen kilometer – maar niet veel later ging hij toch weer voorbij aan zowel Phillips als McDonald. In de slotfase zag hij zijn voorsprong nog aanzienlijk toenemen, om uiteindelijk in een tijd van 3:50:47 te winnen. Phillips werd tweede op 1:36 minuut en McDonald derde op 3:46 minuut.

Net als haar man begon ook Gentle meteen goed aan de wedstrijd. Het was dan wel de Franse Julie Iemmolo die na 25:18 minuut als eerste uit de oceaan kwam, maar Gentle volgde op drie seconden en zag dat ook Lottie Lucas en Amelia Watkinson bij haar in de voeten lagen. Op de fiets bleven deze vier vrouwen bij elkaar, terwijl de rest van het veld al op meer dan een kwartier reed.

Tijdens de run was het heel even Watkinson die de leiding nam, maar niet geheel verrassend was het al binnen twee kilometer Gentle die de leiding overnam en ook niet meer uit handen gaf. Haar voorsprong groeide gestaag om uiteindelijk in een tijd van 4:10:17 te winnen. Watkinson werd tweede op 5:47 minuut achterstand en Lucas derde op 10:41 minuut achterstand.