Het zal ongetwijfeld met een dubbel gevoel zijn: de aankondiging vanuit Challenge Almere-Amsterdam zojuist, waaruit blijkt dat het WK Multisports dit jaar wél doorgaat, maar in andere, zeg uitgeklede vorm. Vier van de zes WK’s gaan niet door, maar de focus wordt volledig gelegd op het WK Long Distance en WK Aquabike. Beide races staan gepland op 12 september.

WK’s als de Sprint Duathlon, Standard Duathlon, Cross Triathlon en Aquathlon komen daarmee te vervallen en er wordt niet tien dagen, maar ‘slechts’ vier dagen geracet. Race Director Richard Belderok legt de achterliggende gedachte uit. “Natuurlijk is dit een heel moeilijk besluit, maar tegelijkertijd de enige juiste beslissing die we kunnen nemen. Een tiendaags evenement zou een enorme impact hebben op de vergunningsverlening, politie en medische diensten. Iets dat in deze tijd nog niet haalbaar lijkt. Ondanks deze beperkingen, hebben we nu gelukkig de best mogelijke oplossing gevonden.”

Belderok toont zich dan ook tegelijkertijd blij en enthousiast dat er in samenspraak met alle partijen wel is besloten dat het WK Long Distance en World Triathlon Aquabike Championships door kunnen gaan. “Daarnaast zullen ook onze side events op het programma blijven staan”, doelt Belderok op onder andere de Junior Challenge (9 september), Rabo Business & Family Relay (9 september), de Open Series Middle Distance (10 september) en de Senior & No-Limit Challenge (10 september). “Natuurlijk voelt het alsof ons evenement een jasje uitdoet en heel graag hadden we dit anders gezien, maar tegelijkertijd zijn we erg blij met het feit dat we alsnog vier dagen kunnen genieten van een groot triathlonfeest. Het WK Long Distance vormt uiteraard de absolute apotheose van dit lange triathlonweekend. Almere zal die dagen echt in het teken van de triathlonsport staan.”

Ook World Triathlon President en IOC-lid Marisol Casado reageert op de nieuwe situatie. “Ondanks dat dit nieuwe scenario voor ons én de organisatoren niet ideaal is, wil ik mijn dank uitspreken dat de organisatoren niet hebben opgegeven en het toch mogelijk maken om in ieder geval het WK Long Distance en WK Aquabike te organiseren. Ik ben er absoluut van overtuigd dat het een geweldig evenement voor alle deelnemers wordt.”