Het is misschien wel één van de meest beladen triathlonverhalen van de afgelopen jaren: Els Visser won in 2018 IRONMAN Maastricht, werd gediskwalificeerd omdat ze een boei niet goed rondde, spande een rechtszaak aan omdat die fout niet aan haar zou liggen en werd in haar gelijk gesteld waardoor ze uiteindelijk toch als winnares werd uitgeroepen. Bij die rechtszaak kwamen emoties los, maar inmiddels is de lucht tussen beide partijen volledig geklaard, is alles uitgesproken en heeft er een zeer prettig gesprek tussen Rob Frambach – de man achter IRONMAN Nederland – en Visser plaatsgevonden. “Ik kwam erachter dat we eigenlijk over heel veel dingen hetzelfde denken”, aldus Visser, die nu zelfs ambassadrice van het merk is geworden.

Visser en IRONMAN Nederland hebben elkaar dan ook helemaal gevonden, wat voor beide partijen, maar zeker ook voor Nederlandse triatleten, mooi nieuws is. Samen zullen zij zich – vanuit het nieuwe ambassadeurschap – inzetten om de triathlonsport extra onder de aandacht te brengen, triatleten de waardering te geven die zij verdienen en mensen die nog niet of te weinig sporten, te activeren en te motiveren om meer te bewegen en uiteindelijk zelfs door te groeien naar een triathlon. “Wat dat betreft is dit een organische totstandkoming van het ambassadeurschap”, legt Frambach uit. “Het mooie is dat Els niet alleen triatleet is, maar ook een heftig verhaal (bootongeluk, red.) heeft, waarover ze een boek heeft geschreven. Inmiddels is ze een soort bekende Nederlander en spreekt ze veel meer mensen aan dan alleen ‘de triatleet’. Haar verhaal is uniek en motiverend en toont dat alles mogelijk is. ‘Anything is possible’, precies hetgeen we met IRONMAN willen uitstralen.”

Het is dan ook niet voor niets dat IRONMAN Nederland de afgelopen jaren flink heeft ingezet op het optuigen van Multisport-festivals, waarbij de Long Distance verdween maar vele kortere afstanden in de plaats kwamen. “Het zou heel goed zijn als mensen het besef krijgen dat ze dit soort triathlons ook zouden kunnen doen”, vertelt Visser. “Ik merkte het aan mezelf: toen ik net begon met sporten, kon ik nog niet eens een rondje rond de Utrechtse Singels lopen. Maar, als je van de bank komt en die eerste drempel overwint, voel je je veel fitter, veel fijner en veel energieker. Als je doorzet, merk je heel snel effect. Dat is het echt waard.”

Tegelijkertijd breekt Visser direct een lans voor de organisatie, als ze aangeeft dat het belangrijk is dat er meer internationale Long Distances in Nederland zouden moeten worden georganiseerd. “We hebben natuurlijk Almere, maar het is ook goed als IRONMAN weer met een Long Distance op de kalender terugkeert. IRONMAN hoort hier gewoon een geweldige wedstrijd over de klassieke afstand te hebben.”

Frambach geeft aan dat er achter de schermen in ieder geval keihard wordt gewerkt aan het eerst terugbrengen van een pro race. “Daarnaast onderzoeken we of er een IRONMAN-wedstrijd over de klassieke afstand kan terugkeren in Nederland. Ik zou het geweldig vinden om Els in de toekomst weer op het allerhoogste niveau te mogen huldigen.”

IRONMAN 70.3 Maastricht vindt op 1 augustus plaats. IRONMAN 70.3 Westfriesland op 26 september. Hieronder een video waarin Frambach en Visser nog meer over het ambassadeurschap vertellen: