Wat als een sprookje begon, eindigt in een regelrechte nachtmerrie voor Els Visser. Vandaag kreeg de Utrechtse te horen dat ze toch nog wordt gediskwalificeerd voor Ironman Maastricht. Daarmee raakt ze niet alleen haar overwinning, maar ook haar Nederlandse titel Long Distance kwijt.

Visser toonde zich tijdens Ironman Maastricht oppermachtig en aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht. Tot er weken na de race ineens een protest werd ingediend door een drietal atletes, waaronder de Canadese Angela Naeth. Visser zou, in de voeten van de Nieuw-Zeelandse Sonia Bracegirdle overigens, een laatste stuk van het zwemparcours hebben afgesneden. Het was onduidelijk of dat onbewust of bewust was gegaan, maar het feit dat er minder was gezwommen lag duidelijk op tafel. De klacht kwam binnen bij de NTB, die stuurde deze onlangs door naar de ITU, maar omdat de International Triathlon Union de Ironman Maastricht niet als formeel erkende wedstrijd zag, deed ook zij geen uitspraak. Vervolgens werd de beslissing afgelopen nacht door Ironman zelf gemaakt.

In een mail aan zowel Visser als Bracegirdle werd hen medegedeeld dat zij niet hebben voldaan aan ‘regel 2.1’, namelijk het reglementair volgen van het parcours. Op basis daarvan volgt een directe diskwalificatie voor zowel Visser als Bracegirdle. Voor Visser betekent dat dus dat ze haar overwinning én Nederlandse titel kwijtraakt. Die zullen nu doorschuiven naar Yvonne van Vlerken. Zij eiste aanvankelijk de tweede plaats in de wedstrijd op. Het zilver zal nu naar Katja Konschak (DUI) gaan, het brons naar Angela Naeth (CAN).

Vervelend nieuws

Zowel Visser als Van Vlerken waren zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. Rembert Groenman, bondsdirecteur van de NTB, wél. ,,Dit is heel vervelend nieuws. We vinden dat dit verhaal alleen maar verliezers kent. Vooropgesteld: dit is verschrikkelijk voor Els en natuurlijk ook voor Sonia. We balen hier enorm van.”

De NTB wacht nu vooral even af wat Visser gaat doen. ,,Ik heb de regels niet direct paraat, maar volgens mij kan Visser tegen deze uitspraak in beroep. Het is aan Visser en haar team – hoe vervelend ik het ook vind – of ze dat daadwerkelijk zullen doen.”

Groenman vindt dat Ironman ‘streng doorpakt’ in haar beslissing om Visser nu, weken na de race, alsnog te diskwalificeren. ,,Wij hebben daarin onze eigen weg bewandeld. Wij konden deze zaak niet behandelen en stuurden het door naar de ITU. Toen de ITU er ook niks mee kon, heeft Ironman dat alsnog zelf gedaan.”