,,Deze situatie is heel lastig, voor iedereen. Moeilijk ook en niet leuk.” Yvonne van Vlerken zag vanochtend het nieuws over Els Visser die wordt gediskwalificeerd voor Ironman Maastricht en daarmee haar overwinning en Nederlandse titel kwijtraakt. Die gaan nu beiden naar Van Vlerken. ,,Maar leuk is het op deze manier natuurlijk niet.”

Visser wordt gediskwalificeerd wegens het afsnijden van het zwemparcours. In de voeten van Sonia Bracegirdle ging ze ruim voor een boei langs in plaats van eromheen. ,,Op de dag zelf heb ik daar helemaal niks van meegekregen. Achteraf heb ik wel begrepen dat het om een groot stuk ging en dus is de wedstrijd daar zeker door beïnvloed”, aldus Van Vlerken.

Toch koos Van Vlerken er bewust voor om geen protest aan te tekenen. Een drietal andere atletes, waaronder Angela Naeth, deed dat wel. ,,Die drie hadden me gevraagd of ik ook protest wilde aantekenen, maar dat heb ik bewust niet gedaan. Ik wilde me er buiten houden. Met Els heb ik het er vlak voor Challenge Almere-Amsterdam nog wel over gehad, maar tegen haar heb ik ook gezegd dat we het beter konden laten.”

Van Vlerken heeft dit nog nooit meegemaakt in haar lange carrière en is er ook van overtuigd dat zowel Bracegirdle als Visser het afsnijden niet expres hebben gedaan. ,,Ze zijn allebei nog zo jong, zo onervaren en nieuw in de sport. Echte broekies. Het is gewoon heel treurig voor ze dat dit gebeurt.”

Voor Van Vlerken zelf is het ook jammer. Ze pakt nu wel de overwinning en de Nederlandse titel, maar niet op de manier zoals het hoort. ,,Ik heb er bijvoorbeeld helemaal geen foto’s van”, legt ze uit. ,,Het zwemmen en fietsen was nog wel oké, maar het lopen ging heel slecht. Het was een soort zwarte dag.”

Het is voor Van Vlerken sowieso onbegrijpelijk dat er geen jury op het parcours was om al tijdens de race in te grijpen. ,,Verder was alles super georganiseerd, hoor. Maar waarom controleert niemand of wij ons aan de regels houden? Dat is heel raar.”