Het behoorlijk zware parcours van de World Triathlon Cup Rome was de Nederlandse mannen vandaag niet per se op het lijf geschreven: al vroeg in de wedstrijd kwamen zowel Richard Murray, Victor Goené, Mitch Kolkman als Donald Hillebregt te kort om een rol van waardevolle betekenis te kunnen spelen. Murray finishte nog het kortst op de winnaar, maar zeker de andere drie mannen kwamen op grote achterstand binnen. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Portugees Vasco Vilaca.

De Italiaan Nicolo Strada kwam als eerste uit het water – na 8:55 minuut – maar zag dat eigenlijk alle mannen in een lang lint achter hem aankwamen. Mitch Kolkman is zijn wedstrijd wel eens beter begonnen want ook al was hij de eerste Nederlander uit het water, lag hij 29e en verloor hij bijna twintig seconden tijdens het zwemmen. Victor Goené volgde als 45e en had 28 seconden achterstand, terwijl Hillebregt (51e op 33 seconden) en Richard Murray (53e op 38 seconden) nog meer tijd verloren.

Op de fiets ontstond een grote kopgroep van ruim twintig man, maar helaas was geen Nederlander bij machte om daar onderdeel van uit te maken. Achter de kopgroep ontstond een eveneens grote groep, met daarin Murray en Goené. Kolkman en Hillebregt misten ook hier de aansluiting en zagen hun achterstand al snel oplopen tot meerdere minuten. De groep met Murray en Goené reed aanvankelijk op twintig seconden van de kopgroep.

Vooraan waren er nog wel wat aanvalletjes, onder andere van Marten van Riel, Yanis Seguin en Stefan Zachäus, maar niemand slaagde er in daadwerkelijk te ontsnappen. Ondertussen verloor de achtervolgende groep, waar Goené inmiddels ook uit gelost was, meer tijd. Uiteindelijk keerde deze tweede groep met ruim veertig seconden achterstand terug in T2. Kort daarvoor was het nog even hectisch binnen de kopgroep, want in een snelle afdaling ging een aantal atleten, waaronder Van Riel, onderuit.

Tijdens de run nam de Portugees Vasco Vilaca al snel de leiding, opgejaagd door onder andere Emil Holm, Simon Henseleit, Charles Paquet, Arnaud Mengal, Tom Richard, Yanis Seguin en Casper Stornes. Het veld werd behoorlijk uit elkaar getrokken en dat was niet ten gunste van de Nederlanders. Halverwege de run kwam Murray als 22e door, terwijl zijn achterstand al was opgelopen tot vijftig seconden. Goené, Kolkman en Hillebregt waren allemaal weggezakt naar kansloze posities achterin het veld.

Ondertussen had Vilaca alle remmen losgegooid en versnelde hij in de laatste kilometers nog maar eens, waarmee hij zijn voorsprong snel zag groeien en zichzelf verzekerde van een mooie overwinning. Die claimde hij na 53:39 minuut. De Belg Arnaud Mengal sprintte vervolgens naar een prachtige tweede plaats in 53:43 en de Duitser Simon Henseleit werd derde in 53:45.

Murray werd 21e op 1:04 minuut. Kolkman werd vijftigste op 4:13 minuut. Goené werd 53e op 6:16 minuut. Hillebregt werd 55e op 7:25 minuut.