Romy Spoelder pakte zojuist een knappe vijfde plek tijdens het EK Cross Triathlon U23 in Bilbao. Bij de elite finishte de atlete als negende. De race werd gewonnen door de Italiaanse Sandra Mairhofer. Bij de mannen gooide Wouter Dijkshoorn namens Nederland de hoogste ogen; hij finishte als zevende bij de elite. In de mannenrace was het de Spaanse Ruben Ruzafa die beslag legde op het eremetaal. Naast Spoelder en Dijkshoorn, stonden ook Daan Schouten (vijftiende, elite), Quirijn Waaijenberg (negende, U23) en Willemijn Fuite (achtste, U23) aan de start.

Vrouwenrace

Spoelder lag na het eerste onderdeel netjes voorin de race en kwam tegelijk met de uiteindelijk winnares – Mairhofer – na 16:10 minuut uit het water. Op de fiets en tijdens het lopen moesten de twee nog wel wat rechtzetten, want er waren een paar sterke dames ontsnapt in het water. Met een fietstijd van 1:10 uur raasde Mairhofer hard naar voren. Spoelder trapte met een tijd van 1:21 uur aanzienlijk minder hard, maar kreeg zicht op een mooie top tien positie. Tijdens het lopen kon niemand Mairhofer meer bijbenen; de Italiaanse pakte dan ook een ruimschootse overwinning. De tweede plaats ging naar de Slowaakse Margareta Bicanova en met de Spaanse Marta Borbon Llorente was het podium compleet. Spoelder finishte als negende bij de elite en behaalde een nette top vijf plek in de categorie U23. De atlete finishte 12:43 minuut na Mairhofer.

Fuite had het in het zadel zwaar, maar liep vervolgens alsnog naar een achtste plek in de categorie U23 toe. Overall finishte de atlete als veertiende (+25:47).

Mannenrace

Met een zwemtijd van 14:32 minuut moest Dijkshoorn, zoals vaker, nog een aantal mannen voor zich dulden na dit eerste onderdeel. Op de fiets kon hij echter goed meekomen met de snelste mannen, al was het tempo van de leiders alsnog lastig te evenaren. Voorin het veld brandde een strijd los tussen de Spaanse favorieten en uiteindelijk waren het dan ook drie Spanjaarden die het gehele podium vulden. Dijkshoorn sloot zijn race af met een sterk looponderdeel en rende daardoor richting een zevende plek (+7:38). Ruzafa mocht het lint boven zijn hoofd tillen als winnaar. Naast hem namen de Spaanse Kevin Tarek Vinuela Gonzalez en de eveneens Spaanse Pello Osoro Gutierrez – respectievelijk tweede en derde – plaats op het podium.

Schouten verloor in het water veel tijd, fietste vervolgens sterk en wist een net looponderdeel neer te zetten. Hij passeerde de streep uiteindelijk als vijftiende (+14:08). Waaijenberg racete naar een negende plaats in de categorie U23 en werd overall twintigste (+20:30).