Het NK podium duathlon (foto: 3athlon.nl)

Met trots stonden ze zaterdagmiddag op het hoogste treetje van het podium: Yennick Wolthuizen en Marina van Dijk kroonden zich eerder op de dag tot nationaal kampioen Duathlon (10km lopen, 60km fietsen, 10km lopen). Voor Wolthuizen betekende dit een prolongatie van zijn titel van vorig jaar, terwijl Van Dijk de titel overnam van Miriam van Reijen.

Onder een strakblauwe lucht liep de temperatuur in Almere al snel op. ,,Warm, warm, warm”, sprak Wolthuizen dan ook direct over de finish. ,,Het was een hele andere wedstrijd dan vorig jaar. Ik had nu een titel te verdedigen. Daar komt dus ook een stukje druk bij kijken.”

Wil altijd winnen

Yennick Nederlands kampioen (foto: 3athlon.nl)

Toch kwam het verdedigen van die titel eigenlijk nergens in gevaar. Tijdens het eerste looponderdeel van 10 kilometer had Wolthuizen slechts een kleine achterstand op de Nederlandse koploper van dat moment, maar al in de Transition Area nam hij de leiding over. Dat wil zeggen binnen het NK, want de Belgische Jan Petralia was toen al niet meer te achterhalen. ,,Het fietsen ging niet zo goed als vorig jaar”, sprak Wolthuizen. ,,Ik heb nog wel wat tijd goed gemaakt op Jan, maar dat was niet voldoende. Natuurlijk ben ik heel blij met deze nationale titel en het prolongeren ervan, maar ik vind het ook jammer dat Jan sneller dan me was. Het samenvoegen van het NK en BK voegt een extra dimensie aan de wedstrijd toe, dus dan wil je als sportman ook gewoon de ‘hele race’ winnen. Dan wil ik niet dat er iemand voor me eindigt.” Uiteindelijk kwam Wolthuizen na 2 uur, 41 minuten en 21 seconden over de finish. 

Oppermachtige Van Dijk

Marina Nederlands kampioene (foto: 3athlon.nl)

En dan Marina van Dijk. De Nederlandse was oppermachtig en hoefde in tegenstelling tot Wolthuizen geen Belgische concurrente voor zich te dulden. Na het fietsonderdeel had Van Dijk al een voorsprong van ruim zes minuten. ,,Op de fiets gaf ik alles om een zo groot mogelijke voorsprong te pakken. Toen ik vervolgens wist dat de voorsprong zó groot was, kon ik rustiger aan doen tijdens de laatste tien kilometer lopen. Ik heb de wedstrijd relaxed kunnen uitlopen.” Dat kostte haar 2 uur, 58 minuten en 41 seconden.

De vrouwen in Almere-Duin (foto: 3athlon.be)

Van Dijk nam de titel dus over van Miriam van Reijen, die zich vorig jaar nog tot nationaal kampioen kroonde. ,,Maar ik wist dat zij wat last aan haar kuit had, dus ik hield er wel rekening mee dat ik Miriam kon kloppen. En dat is gelukt.”

Voor alle uitslagen per categorie, kun je hier terecht