Ongeveer 2000 duatleten en triatleten weten aankomend weekend hun weg te vinden naar Almere. Naar DUIN om precies te zijn: de jongste wijk van de stad. Hier vindt op zowel zaterdag 26 mei als zondag 27 mei het DUIN Triathlon & Duathlon weekend plaats. Er worden diverse wedstrijden gehouden, waarbij zaterdag het EK Politietriathlon (OD) en het Nederlands en Belgisch Kampioenschap Duathlon hoogstwaarschijnlijk de meeste aandacht opeisen. De zondag zal volledig in het teken staan van de divisiewedstrijden.

Triple-Mix tijdens Super Sunday

Niet voor niets is zondag een zogenaamde ‘Super Sunday’. Alle divisies, van de 4e tot de Eredivisie, komen in actie en dus vinden de starts plaats van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. De 1eDivisie en Eredivisie zullen starten volgens het in Nederland nog nooit vertoonde Triple Mix-principe. Deze Triple Mix bestaat uit drie korte maar spectaculaire races (200 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 1.5 kilometer hardlopen) die samen een geheel vormen. In de eerste heat wordt er gezwommen, gefietst en gelopen. De tweede heat wordt de volgorde omgedraaid: lopen, fietsen en zwemmen. De derde en laatste heat is ook weer anders: dan wordt er gefietst, gezwommen en tot slot gelopen. Tussen elke race zit tien minuten pauze.

Trots

Wedstrijdleider Jefry Visser is in ieder geval zeer trots op de wedstrijd. ,,Tien jaar geleden begonnen we nog met veertig triatleten over het hele weekend. Inmiddels zijn dat er rond de tweeduizend. Wie kan er nu zeggen dat een wedstrijd zo snel zo enorm is gegroeid? Ja, daar zijn we binnen Start2Finish (de organisator, red.) ontzettend trots op.”

Warmte

Het lijkt haast een traditie te worden dat DUIN Triathlon & Duathlon in de warmte wordt gehouden, tijdens de voorgaande edities liepen de temperaturen ook al behoorlijk op, want ook zaterdag en zondag belooft het weer zonnig en vooral heet te worden. De organisatie speelt in ieder geval handig in op de voorspelde warmte en heeft alvast voorzorgsmaatregelen getroffen. ,,Het is belangrijk om het hoofd koel te houden”, aldus Visser. ,,We zijn de warmte in DUIN inmiddels gewend, maar we raden iedereen aan om voorzichtig te doen. Luister goed naar je lichaam.”

Het volledige programma van de zaterdag en zondag vind je hier.