Youri Keulen noemt het zelf een ‘langzame maar stabiele klim naar de top’, maar eigenlijk is de Nederlander bezig aan een razendsnelle stijging richting die top van de triathlonwereld. In 2022 stond hij – binnen de PTO ranking – nog ‘maar’ 81e, terwijl hij dankzij zijn vierde plaats bij de PTO T100 in Miami inmiddels is opgerukt naar een twaalfde plaats.

De afgelopen jaren racete Keulen constant met een wildcard voor de PTO events. In 2022 startte hij in Canada: hij stond toen dus 81e op PTO’s wereldranglijst. Een jaar later (in 2023, red.), toen hij al was opgeklommen naar de 45e plaats op diezelfde wereldranglijst, ging hij in Ibiza van start en dit jaar – vorig weekend dus – ging hij op een achttiende plaats van start in Miami. Zoals bekend opnieuw met een wildcard en zoals bekend met een prachtig resultaat. Die vierde plaats levert hem dus opnieuw een stijging binnen de ranglijst op en inmiddels nadert hij met een twaalfde plaats de top tien. “Ik ging naar overweldigd en niet voldoende presterend naar vol vertrouwen en zekerheid.”

Volgens Keulen was het een lange weg om te komen waar hij nu staat. “Het succes kwam niet van de ene op de andere dag en het is de optelsom van een heleboel werk.” Keulen noemt dan ook een aantal punten op die de laatste tijd voor hem zijn veranderd. “Ik werk met een sportpsycholoog die me voorbereid op dit soort belangrijke wedstrijden. Als triatleet heb je ongeveer tien dagen per jaar waar je op je best moest zijn, dus daar mentaal op voorbereiden is belangrijk.”

Daarnaast benoemt Keulen onder andere het twee keer zien van zijn zwemcoach, waardoor hij zijn zwakste onderdeel heeft kunnen verbeteren, het veranderen van zijn fietstrainingen zodat hij meer focust op de TT-positie en het qua looptraining aandacht hebben voor wedstrijdspecifieke situaties. Ook onderstreept Keulen het belang van de juiste mensen om je heen hebben.

Overigens deed niet alleen Keulen goede zaken het afgelopen weekend. Door zijn zesde plaats in Miami, is Menno Koolhaas van een negentiende naar een dertiende plaats op PTO’s wereldranglijst gestegen.

PTO ranglijst plaats 7 t/m 16:

Youri Keulen en Menno Koolhaas stijgen binnen PTO’s wereldranglijst (Foto: 3athlon.nl)