“Ik kwam met kippenvel over de finish.” Na een donkere periode zag Youri Keulen een negatieve cirkel zojuist doorbroken worden in Maastricht. De overwinning die hij boekte vandaag tijdens Ironman 70.3 Maastricht toverde een grote lach op zijn gezicht. We spraken hem direct na de finish over deze sterke, maar zware race, de afgelopen maanden én de toekomst.

“Deze duathlon was wel lang”, lacht Keulen die ondertussen ook flink rilt van de kou. “Ik heb bijna 30 kilometer gelopen….dat is niet mals. Maar ik mag wel tevreden zijn, denk ik. Ik wilde het heel graag en ik heb dit uitgevoerd volgens plan.”

Voor Keulen is deze overwinning er niet zomaar één. “Het betekent voor mij meer dan alleen het winnen hier. Ik heb vanaf mei best een moeilijke tijd gehad. Er zijn een aantal veranderingen geweest in de afgelopen periode en ik merkte dat het voor mij lastig was. Ik werd er erg onrustig van en stond niet meer met een glimlach op.” Dat had niet alleen persoonlijk gezien gevolgen, maar ook voor de sport: “Als er met mij persoonlijk iets is, is er ook met mij als atleet iets. Maar ik ben super blij dat ik op deze manier het plezier weer terugvind”, refereert hij met een twinkeling in de ogen aan deze mooie race.

Toch blijft het voorlopig hierbij wat het lange werk betreft, legt Keulen uit. “Dit is gewoon een uitstapje. Ik wil mijn Olympische ambities zeker niet aan de kant zetten voor het halve of hele werk. Ik vind dat heel mooi, maar daar liggen mijn ambities gewoon niet.” Wel overweegt Keulen het stiekem nog om het WK 70.3 in Nieuw-Zeeland te starten. “Daar moet ik nog eens heel goed over nadenken”, vertelt hij met een lach. “In september staat de wereldbeker in Karlovy Vary op het programma. Dan ga ik in ieder geval die kant op.”