Youri Keulen debuteerde zojuist met een prachtige overwinning tijdens de Age Group only race van Ironman 70.3 Maastricht. Het was wellicht niet helemaal de race waarop hij had gehoopt, vanwege een sterke stroming in de Maas was de organisatie namelijk genoodzaakt het zwemonderdeel te annuleren en de race te beginnen met vijf kilometer lopen. Toch leek Keulen geen probleem te hebben met een duathlon, want al tijdens het eerste looponderdeel liep hij naar de eerste plek. Na 3:43:33 uur passeerde Keulen de streep met een grote lach op zijn gezicht. “De negatieve cirkel is doorbroken”, blikt Keulen geëmotioneerd terug op het afgelopen jaar. Of hij overstapt naar het lange werk? “Vanaf september richt ik mij weer volledig op mijn Olympische droom. Al twijfel ik wel over het WK 70.3 in Nieuw-Zeeland.”

Keulen creëert grote voorsprong in het zadel en breidt het uit met sterke halve marathon

Voor het eerste looponderdeel had Keulen slechts 16:34 minuut nodig en daarmee bleef hij zijn eerste achtervolger – John Heiland – ruim een minuut voor. In het zadel wist Keulen zijn voorsprong snel te vergroten. Al na 25 kilometer genoot hij een buffer van ruim vier minuten op Oscar Sondermeijer. Terwijl Keulen eenzaam op kop bleef buffelen, werd er achter hem veel in posities geschoven. Na 90 kilometer – Keulen klokte – fietsen was het Dennis Bakker die nog dichtste bij Keulen wist te blijven en dus op een tweede plek aan het looponderdeel begon. Er moest wel iets geks gebeuren wilde iemand nog tussen Keulen en de overwinning komen. Dat gebeurde dan ook niet. Halverwege de halve marathon genoot Keulen al tien minuten voorsprong en met een mooie halve marathon tijd van 1:14:27 achter zijn naam, mocht Keulen het lint optillen bij de finish. Heiland pakte een mooie tweede plek (+8:15) en met de Duitse Leon Kriszeleit was het podium compleet (+9:24).

Lees hier ons wedstrijd verslag van de Ironman 4:18:4 en de 5150, die gisteren in Maastricht plaatsvonden.