Na overwinningen bij het NK OD U23 en vorige week Tri Huizen, heeft Ian Pennekamp zojuist weer toegeslagen: het jonge talent won Ironman 5150 Maastricht en versloeg in een rechtstreeks en interessant duel – ook net als vorige week trouwens – Joost Somsen.

De Ironman 5150 beslaat 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen, maar werd gisteren omgeturnd in een run-bike-run vanwege een te krachtige stroming in de Maas. Daarom werd de eerste 1500 meter vervangen door een 2.5 kilometer run.

Pennekamp en Somsen maakten de strijd meteen interessant tijdens die run, door hard van start te gaan en op een paar seconden na – Pennekamp liep met 6:47 minuut over 2500 meter net een paar seconden harder – dezelfde tijd te lopen. Op de fiets waren de rollen echter omgedraaid en kon Somsen doen wat hij het beste kan: hard fietsen.

Dat betaalde zich dan ook uit in een fietsonderdeel van 40 kilometer dat ruim onder het uur werd afgewerkt – ondanks behoorlijk wat hoogtemeters – en een voorsprong van bijna 50 seconden op Pennekamp, die daarmee tijdens de afsluitende tien kilometer hardlopen weer in de achtervolging mocht. In dat opzicht werd er behoorlijk wat van zijn veerkracht gevraagd.

Dat was wel besteed aan de Bussumer overigens, want halverwege de run had hij zijn achterstand al verkleind tot iets meer dan 20 seconden en na iets meer dan zeven kilometer hardlopen – en met nog maar drie kilometer te gaan dus – was hij Somsen genaderd. Eigenlijk vrijwel direct ging Pennekamp door en liep hij bij Somsen weg, om zo de overwinning te claimen.

Die overwinning pakte Pennekamp in een tijd van 1:43:29 uur. Somsen pakte het zilver en verloor uiteindelijk 25 seconden ten opzichte van Pennekamp. Het brons was voor Daan Schouten, die op 5:10 minuut achterstand van Pennekamp finishte.

Ironman 4:18:4

Tegelijkertijd vond ook de Ironman 4:18:4 plaats, over ongeveer de helft van de afstand en ook omgeturnd in een run-bike run. Bij de mannen werd die wedstrijd gewonnen door Bart Cooymans. Bij de vrouwen was het Marleen Meij die met het goud naar huis ging.