Vorig jaar zegevierde ze nog op het Canarische eiland, maar ook al was ze dit keer zes minuten sneller bij de Marathon van Lanzarote, moest Yvonne van Vlerken wel genoegen nemen met de tweede plaats. Niet dat dat een onverdienstelijke positie is, want zilver pakken bij de zware marathon die Lanzarote is, is nog steeds een prachtige prestatie.

Van Vlerken deed 2:50:54 over de wedstrijd – meer dan tien minuten boven haar persoonlijk record – en dat toont de zwaarte van het parcours ook wel aan. De wedstrijd werd gewonnen door de Noorse Sigrun Gjolberg, die na 2:48:50 over de streep kwam en dus net iets meer dan anderhalve minuut sneller was. De Ierse Nollaigh O’Neill werd derde in 3:02:15. Voor Van Vlerken was dit alweer haar vijfde marathon van het jaar.

Voor de start had Van Vlerken nog wat pech met een scooter die niet werkte, waardoor ze moest liften, iets dat niet helemaal goed ging. Daardoor kwam ze relatief laat bij de start en was er weinig tijd om op te warmen. Tot en met 36 kilometer liep ze samen met Gjolberg, maar daarna kon de Nederlandse niet meer voldoende blijven pushen om bij te blijven. “Mijn mentale trucjes werkten niet meer. Nog steeds zes minuten sneller dan vorig jaar, terwijl de omstandigheden veel zwaarder waren.”