Het is een mooie stap voor Z3R0D, het van origine Franse kledingmerk dat inmiddels ook in tientallen andere landen bekend is: er is een deal gesloten waarbij atleten van verschillende landen – een stuk of twintig – met de kleding van Z3R0D in actie zullen komen. Ook de Nederlandse Triathlon Bond heeft een samenwerkingsovereenkomst met Z3R0D getekend, die per direct ingaat en loopt tot en met de spelen van 2024 in Parijs. Ook tijdens de aankomende Olympische Spelen in Tokyo zullen de Nederlandse atleten al in hun race-tenues van het Franse merk in actie komen.

Wat dat betreft biedt dat perspectief, want op eerdere Olympische Spelen behaalde Z3R0D met ‘haar’ atleten maar liefst acht medailles: in 2008 goud en zilver met Frodeno en Whitfield, in 2012 goud en brons met de gebroeders Brownlee en goud met Spirig, en in Rio goud en zilver met opnieuw de gebroeders Brownlee en zilver voor de Britse Holland.

Rachel Klamer: ‘Blij dat we ze nu in races kunnen gebruiken’

Rachel Klamer, nu al verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen, toont zich dan ook verheugd. “Samenwerken met een partner die ook andere wereldtoppers kleedt, is een prettig vooruitzicht. We hebben de materialen uitvoerig getest en ik ben blij dat we ze nu ook in de races waar het er echt om gaat kunnen gaan gebruiken.”

Bondscoach Delahaije: ‘Hoe gaaf is het als straks iedereen mooi gekleed loopt in de kleuren van TriathlonNL’

Bondscoach Louis Delahaije sluit zich daar meteen bij aan. “Onze ambitie is altijd om het hoogste na te streven. Daarbij past een samenwerking die zowel op de Spelen van Tokyo als die van Parijs gericht is, maar ook voorziet in trainingskleding en de mogelijkheden om coaches, atleten uit de opleidingscentra en Age Groupers te kleden. Hoe gaaf is het als straks iedereen er tijdens elk groot toernooi mooi gekleed bij loopt in de kleuren van TriathlonNL.”

Door de nieuwe samenwerking tussen de NTB en Z3R0D komt er een einde aan de samenwerking tussen de bond en Forte. Op die samenwerking kwam overigens regelmatig kritiek van atleten, vooral omdat het soms lang duurde voor pakjes geleverd werden.

Z3R0D Olivier Cardoen: ‘Prachtig tenue om te racen’

Olivier Cardoen is namens Z3R0D ook tevreden met de nieuwe samenwerking. “Voor ons is het een extra mooie manier om meer voet aan de grond te krijgen op de Nederlandse triathlonmarkt. We werken nu keihard aan de ontwerpen en gaan zorgen dat alle Nederlandse triatleten, zowel topatleten als Age Groupers, al dit seizoen in een prachtig tenue kunnen racen.”

Om de mooie samenwerking te vieren, geeft Z3R0D Nederlandse atleten in februari maar liefst veertien procent korting in de Nederlandse webshop.