Anne Haug heeft zojuist een prestatie geleverd die feitelijk nergens mee te vergelijken valt: in een haast ondenkbare tijd heeft ze Challenge Roth gewonnen door 8:02:38 te noteren en daarmee aan te tekenen voor de snelste tijd ooit. Vorig jaar brak Daniela Ryf nog het wereldrecord bij Challenge Roth (8:08) en daarmee liet ze runner-up Anne Haug vér achter zich. Dat zat de Duitse topatlete blijkbaar niet lekker, want afgelopen maandag werd ineens aangekondigd dat Haug vandaag zou meedoen aan de editie van dit jaar en zojuist verpulverde ze dus dat wereldrecord op magistrale wijze.

Nadat een klein uur eerder Magnus Ditlev al als winnaar over de streep kwam bij de mannenrace – eveneens in een nieuw wereldrecord – was een tweede ‘world best time’ simpelweg alles waar het publiek op kon hopen. Voor Haug was het vooral een bezegeling van een dag waarin ze vrijwel constant solo aan de leiding ging. Na het zwemmen had ze nog even wat vrouwen om zich heen, maar tijdens het fietsen ging Haug er in haar eentje vandoor en daarna zou ze ook helemaal niemand meer terugzien. Het was tekenend voor de vorm waarin Haug steekt.

De souplesse, maar tegelijkertijd de kracht waarmee de Duitse atlete naar de overwinning en het nieuwe wereldrecord liep, is nauwelijks met een pen te beschrijven. In tempo’s die voor normale stervelingen simpelweg onmogelijk lijken, leek Haug over het parcours te vliegen en leek dat haar ook nauwelijks moeite te kosten.

Achterom kijken hoefde eigenlijk geen enkel moment, want haar voorsprong op onder andere Laura Philipp en Els Visser, die ook een goede race beleefde, werd tijdens het fietsen én lopen alsmaar groter en groter. Haug ging dus niet alleen overtuigend, maar ook probleemloos en totaal onbedreigd naar de overwinning. Niet alleen haar wereldrecord spreekt tot de verbeelding, want met een afsluitende marathon in 2:38 noteerde ze de snelste tijd ooit gelopen in een marathon én liep ze slechts vier minuten langzamer dan Ditlev, die 2:34 noteerde.

Achter Haug werden Laura Philipp (8:14:13) en Els Visser (8:24:47) respectievelijk tweede en derde. Visser brak daarmee ook het Nederlands record. Meer over haar race lees je hier.