Organisaties en toeschouwers hopen eigenlijk altijd op spannende wedstrijden, want hoe spannender, des te leuker om te kijken. Taylor Knibb had daar vandaag geen enkele boodschap aan bij de PTO T100 San Francisco, want de Amerikaanse atlete leek voor de zoveelste keer van een andere planeet te komen en veel te sterk te zijn voor haar concurrentie.

Vooraf werd Knibb natuurlijk al getipt als één van de favorieten, maar werden ook namen als Kat Matthews, Paula Findlay, India Lee en natuurlijk Ashleigh Gentle genoemd. Toch kwam geen van deze vrouwen – of één van de andere deelneemsters- ook maar in de buurt van de ontketende Knibb, die al vroeg tijdens het fietsen de leiding nam en haar voorsprong vervolgens enorm hard zag groeien.

Na het zwemonderdeel – dat door de enorm sterke stroming en waarschijnlijk ook te korte afstand – werd afgewerkt in slechts 17:00 minuten, ging Imogen Simmonds nog aan de leiding, maar Knibb volgde 23 seconden later als tweede. Al in de eerste kilometers van het fietsen ging ze aan Simmonds voorbij en dat was ook meteen het moment dat de race feitelijk een ‘one-woman show’ werd. Wat er achter Knibb gebeurde leek nauwelijks relevant, omdat het slechts bijrollen waren in een show waarin Knibb de enige belangrijke rol speelde.

Toen Knibb, die eigenlijk vol in de voorbereiding op de Olympische Spelen zit en dus niet eens specifiek heeft getraind voor de langere afstand, in T2 aankwam, was haar voorsprong 4:30 minuut op Matthews, 6:16 minuut op Laura Philipp en 6:38 minuut op Simmonds. Vrouwen als Findlay, Emma Pallant-Browne en Lee volgden op meer dan negen minuten, terwijl Gentle zelfs bijna elf minuten achterstand had.

Wie ergens misschien nog wat hoop had op een spannend looponderdeel, kwam bedrogen uit; Knibb ging gestaag verder en liep volkomen onbedreigd naar de overwinning. Dat deed ze in een tijd van 3:38:01. Kat Matthews finishte als tweede in 3:41:48 en Laura Philipp werd derde in 3:45:07.