Terwijl het IOC atleten onlangs nog op het hart drukte om zich vooral te blijven focussen op hun trainingen en daarmee dus ook de Olympische Spelen van Tokyo 2020, blijven de geruchten over eventueel uit- of afstel door het coronavirus de kop opsteken. Maar hoe vaak zijn de Olympische Spelen eigenlijk afgeblazen?

Het ene grote event na het andere wordt afgelast of uitgesteld, met dit weekend de marathon van Barcelona als meest recente voorbeeld. Zouden de Olympische Spelen wel doorgaan? Het is een beslissing die ongetwijfeld niet op korte termijn gemaakt zal worden, maar één ding weten we wel: het zou niet de eerste keer zijn dat dit toernooi wordt afgeblazen. Drie keer eerder werden de Olympics geannuleerd en één keer werd het mondiale toernooi massaal geboycot.

De eerste editie die werd afgeblazen, was die van 1916 in Berlijn. Twintig jaar na de eerste Olympische Spelen in 1896, was het de Eerste Wereldoorlog die roet in het eten gooide van wat de zesde editie zou moeten zijn. In de edities van 1920 en 1924 mochten Duitse atleten vervolgens – als straf – niet meedoen en pas in 1936 mocht Duitsland weer gastland zijn.

De Tweede Wereldoorlog was debet aan de tweede Olympische Spelen die werden afgeblazen: in 1940 ging het sportieve feest in Tokyo niet door. Enigszins opmerkelijk aangezien Japan op dat punt niet betrokken was bij de oorlog. Pas in 1964 zou Japan opnieuw het gastland worden.

Dezelfde oorlog zorgde ervoor dat ook de Olympische Spelen van 1944, London geen doorgang konden vinden. Vier jaar laten mocht London de Olympische Spelen wél organiseren. Sinds deze editie zijn de Olympische Spelen nooit meer afgelast.

Overigens vond er nog wel een controversiële editie plaats: namelijk die van 1980 in Moskou. Aangezien Rusland in 1979 besloot Afghanistan binnen te vallen, besloten maar liefst 62 landen – waaronder ook Amerika – de editie van 1980 te boycotten.