Via onze Belgische collega’s van 3athlon.be lazen we het verhaal van Nico de Neef. De Belg, die nog geen twee jaar aan triathlon doet, werkte afgelopen week een zogenaamde ultra-triathlon in Israël af. Hij zwom 10 kilometer, fietste er 420 en liep vervolgens nog eens een dubbele marathon. Deze afstanden waren verdeeld over drie dagen, maar dat maakt de prestatie natuurlijk niet minder uniek en bewonderenswaardig. De Neef had uiteindelijk 29 uur, 27 minuten en 6 seconden nodig voor de uitputtingsslag.

Op de eerste dag werd er meteen 10 kilometer gezwommen: iets dat De Neef in 4:06 uur afwerkte. Vervolgens werd er ook nog 145 kilometer gefietst. Daarvoor had De Neef uiteindelijk 5:13:55 uur nodig.

De volgende en dus tweede dag stond er 275 kilometer fietsen op het programma. Na 10:03:13 uur kwam De Neef als derde over de streep, ook al moest de Belg nog wel zes minuten straftijd verwerken. ,,Omdat ik een tijdje met een andere triatleet aan het babbelen was over wat de wind nog zou doen op het laatste stuk. Maar gelukkig was ik alsnog derde en had ik 42 minuten voorsprong.”

Alsof bovenstaande prestaties nog niet voldoende waren, werd op de derde en laatste dag nog een dubbele marathon (84 kilometer, red.) gelopen. ,,Na het fietsen had ik wel wat last van mijn nek en rug en ook mijn voetzolen waren gevoelig, maar mijn benen waren nog steeds goed. Waar ik me het meeste zorgen over maakte was de warme temperatuur die werd voorspeld, terwijl ik wist dat er weinig schaduw zou zijn.”

De eerste 42 kilometer werkte De Neef af in iets meer dan vier uur. De tweede marathon verliep wat zwaarder, maar desondanks kwam hij na 9:57:58 over de streep. Daarmee werd De Neef overall derde in een tijd van 29:27:06 uur. ,,De dubbele marathon was zwaar. Het was een moeilijke ondergrond met kleine rotsen en geulen, die gevormd waren door het stromende water maar nu door de zon helemaal werden verhard. De benen, voeten en knieschijven hebben het gevoeld.”

En hoe kom je dan over de finish? Zo dus!

Nico de Neef over de finish van The Ultraman Challenge in Israel. (Foto: TUC)