Helaas zijn we allemaal wel eens ziek. Wanneer we ziek zijn, kun je beter niet trainen: het bestrijden van de ziekte kost je lichaam al genoeg energie. Na het ziek zijn is er altijd een grijze periode waarin je je al wel beter voelt, maar je nog niet helemaal hersteld bent. Het einde van deze periode is moeilijk in te schatten. Hoe gaan jullie daarmee om? Beginnen jullie wel eens te vroeg met trainen en kost het jullie moeite om te wachten? We hebben het jullie gevraagd op Instagram en dit zijn de uitkomsten!

(tekst gaat verder onder de foto)

Uit jullie antwoorden blijkt dat er heel wisselend wordt gedacht over ziek zijn en het hervatten van de training. Sommige atleten hebben het geluk zeer zelden ziek te zijn, bijvoorbeeld ‘046vrossi’ vraagt zich af waar het eigenlijk om gaat: ,,Ziek? Wat is dat? Laatste keer in 2006 denk ik.” Ook ‘ramon_lwd’ ziet dit als de oplossing: ,,Gewoon niet ziek worden, dan heb je er geen last van.” Helaas lukt dit niet iedereen en om dan het moment in te schatten om weer te kunnen trainen blijkt lastig, ,,Maar door ervaring gaat dit steeds beter”, aldus ‘nielstapas’. Toch zijn er atleten die hier moeite mee blijven houden en zij beginnen net als Iwan Brink ,,eigenlijk altijd te vroeg.” Alex Kling heeft misschien een goede tip voor deze atleten: ,,Ik ga pas weer trainen nadat ik mij een hele dag goed heb gevoeld na ziek te zijn geweest.” Het is in deze periode goed om naar je lichaam te luisteren, want mocht je toch te snel begonnen zijn dan ,,word je snel teruggefloten door je eigen lichaam”, volgens ‘ietsjehinke’.

Aan de andere kant zijn er ook atleten die zich niks van ziekte aantrekken en stug doorgaan. Stijn Jansen heeft niet het geduld om uit te zieken: ,,Train als ik ziek ben, wil te snel starten.” Ook Lucas Goené vindt het lastig om stil te blijven zitten: ,,Zolang het kan in mijn beleving train ik door, dus ik hervat meestal ook eerder.” Broer Victor Goené houdt er een andere mening op na, hij wil ,,eerst volledig herstellen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Hoewel de meningen over trainen en ziek zijn uiteenlopen, blijkt dat de meesten van jullie toch vinden dat jullie achteraf gezien te vroeg weer beginnen met sporten. Dat suggereert dat jullie nu eenmaal graag trainen en dus moeite hebben om te wachten met trainen, maar is dat wel zo? De meesten van jullie antwoorden volmondig ,,ja!” Dat het moeilijk is om in te schatten wanneer je weer kunt beginnen blijkt. ,,Je meent toch dat je sneller aan de slag kunt”, aldus ‘ietsjehinke’. Ook Alex Kling kost het ,,vaak wel” moeite om te wachten, maar ,,gelukkig ben ik niet vaak ziek”, relativeert hij. Sharon Hornes heeft er een andere kijk op: ,,Als dat niet zo is, ben je niet ziek. Je komt jezelf wel tegen als je niet goed uitziekt.” Dat het moeite kost om niet te vroeg te beginnen raakt niet alleen de atleten zelf, ook de omgeving moet het in sommige gevallen ontgelden. ,,Ik denk dat het mijn vrouw meer moeite zou kosten mocht ik ziek zijn,” licht ‘046vrossi’ zijn verveling toe.