,,Het was een erg leuke en zeker ook leerzame middag.” De 44-jarige Martine Dogger was de gelukkige winnaar van de Swim Smooth Video-analyse bij Rob Kwaaitaal die we in februari onder de lezers van 3athlon hebben verloot. ,,Ik heb wel vaker filmpjes van mijn eigen zwemtechniek gezien, maar nu kreeg ik zelfs direct tijdens het zwemmen feedback. Daar kon ik dus meteen iets mee doen.”

Dogger ging afgelopen vrijdag naar Kwaaitaal toe. De analyse werd in een 50-meterbad in Nijmegen gedaan. ,,Ik begon met het zwemmen van honderd meter. Rob filmde dat. Vervolgens hebben we dat meteen teruggekeken op een laptop en de eerste verbeterpunten aangewezen. In mijn geval betekende dat onder andere dat ik mijn handen een beetje anders moest insteken, waardoor ik minder afrem, maar ook dat ik mijn ademhaling onder water minder moet proberen in te houden. Het zijn van die dingen waarvan je denkt ‘oh ja’, tenminste als je ze op het scherm ziet, maar toch vergeet je er heel vaak iets mee te doen. Je vervalt met zwemmen snel terug in een vast patroon.”

Dogger is overigens een fanatiek openwater zwemmer en gaat aankomende zomer onder andere een tocht van maar liefst tien kilometer in Zweden zwemmen. ,,Juist daarom is het goed om te proberen die vaste patronen te doorbreken. Het zou fijn zijn als ik daar wat efficiënter kan zwemmen. Het mooie aan deze analyse is toch wel dat Rob direct feedback geeft, gewoon tijdens het zwemmen. Je doet een soort koptelefoon op die het mogelijk maakt om Rob te horen, zelfs onder water. Als je bezig bent, hoor je dus de tips van Rob. Dat werkt echt héél goed.”

(tekst gaat verder onder foto)

Rob Kwaaitaal kijkt nauwkeurig toe hoe Martine Dogger zwemt. (Foto: aangeleverd)

Na afloop kreeg Dogger ook nog eens alle uitkomsten van de analyse per mail toegestuurd en daarnaast toegang tot de Swim Smooth app die boordevol tips en video’s staat. ,,Nu moet ik dus zelf aan de slag. Ervoor zorgen dat ik de ingesleten patronen er uit slijt.”

Terwijl Dogger zich dus voornamelijk richt op het zwemmen in open water, is ze zeker ook triatleet. ,,Ik ben lid van DTC in Heerhugowaard en doe daar ieder jaar mee met de 1/8e. Zwemmen vind ik leuk, fietsen vind ik prima, alleen het lopen vind ik verschrikkelijk. Ik had dus beter een loopclinic kunnen winnen”, grapt ze. ,,Ik wil wel een keer een kwarttriathlon doen, maar dan moet mijn lopen wel verbeteren.”

Alle details worden nauwkeurig geanalyseerd. (Foto: aangeleverd)