Makkelijker zwemmen. Sneller zwemmen. Maar vooral, en misschien nog wel belangrijker: efficiënter zwemmen. Het is voor veel triatleten, vooral als ze voor zichzelf trainen en niet zijn verbonden aan een vereniging, nog best een opgave. Juist daarom heeft Rob Kwaaitaal zich een paar jaar geleden laten opleiden tot ‘Swim Smooth’ gecertificeerde trainer. Na een intensieve cursus in Engeland en Australië begeleidt hij nu dagelijks zwemmers en triatleten in hun zoektocht naar de beste slag.

,,Swim Smooth is eigenlijk een perfect coaching systeem voor atleten die niet bij clubs zijn aangesloten”, legt Kwaaitaal direct uit. ,,Als je beter wil leren zwemmen, kun je aan de hand van een programma je tijden invullen. Daar rollen dan weer schema’s en diverse techniekoefeningen uit. Ja, heel uitgebreid allemaal. Via de Swim Smooth app (Swim Smooth Guru, daar betaal je een paar euro per maand voor, red.) vind je honderden techniekfilmpjes, oefeningen en trainingsprogramma’s. En ook de nieuwsbrief focust zich op manieren om beter in zwemmen te worden. Swim Smooth heeft een écht leerzaam karakter.”

Volgens de Swim Smooth methodiek, zo vertelt Kwaaitaal, zijn er bij zwemtrainingen eigenlijk drie pijlers van belang voor een triatleet: zwemtechniek, zwemconditie en de vaardigheden in het open water. ,,Denk daarbij aan recht kunnen zwemmen of niet in paniek raken. Tussen deze drie pijlers is het van belang dat je een juiste combinatie vindt. Het is niet vol voor het één gaan, maar het ander verwaarlozen. Het is juist én-én.”

Hoezeer Kwaaitaal als zwem- en triathloncoach ook focust op het belang van een goede zwemtechniek, merkt ook hij dat triatleten regelmatig geneigd zijn het zwemmen een beetje te onderschatten. Toch is het een merkwaardig argument, zo legt Kwaaitaal uit, om te zeggen dat het zwemmen het minst lang duurt en daarom ook het minst belangrijk is. ,,Natuurlijk verlies je relatief meer tijd als je instort tijdens het fietsen of lopen. Maar als je zwemmen goed gaat, begin je fris aan het fietsen. Dan wordt het zwemmen geen overlevingsgevecht, maar kom je relaxed uit het water. Dat is heel wat waard, zeker tijdens een Long Distance.”

(tekst gaat verder onder foto)

Topatleet Dave Rost in het water, terwijl Rob Kwaaitaal een uitgebreide Swim Smooth Videoanalyse maakt. (Foto: aangeleverd)

Naast het geven van trainingen en clinics, biedt Kwaaitaal ook Swim Smooth videoanalyses aan. ,,Je zwemt dan honderd meter, waarbij we je van onderen, boven en de zijkant filmen. Vervolgens bespreken we de beelden en gaan we weer het water in om aan de slag te gaan met techniekoefeningen en hulpmiddelen. Bij sommige zwemmers heb je aan een paar kleine aanwijzingen al genoeg om tien seconden van hun honderd meter tijd af te halen.”

Eén tip voor triatleten die zichzelf trainen, heeft Kwaaitaal in ieder geval alvast. ,,Wat je veel ziet, is dat deze groep naar het zwembad gaat, veertig baantjes zwemt en vervolgens weer naar huis gaat. Maar dat is niet de manier om beter te worden. Zorg voor afwisseling, tempowerk en techniektraining.”

Win een gratis Swim Smooth Video-analyse! 

In samenwerking met Kwaaitaal mogen we één gratis Swim Smooth Video-analyse en techniekcorrectieles ter waarde van 149 euro verloten onder de lezers van 3athlon. Wat moet je hiervoor doen:

-Ga naar deze website

-Hier vind je zes verschillende zwemtypes. Laat in de reacties op FB (onder dit artikel) weten welk zwemtype jij bent en voeg een korte motivatie toe waarom je deze Swim Smooth Video-analyse en techniekcorrectieles zou moeten winnen.

-Reageren kan tot vrijdag 8 februari, 12.00 uur. We maken de winnaar diezelfde middag, om 14.00 uur, bekend!