,,Vandaag was één van de verdrietigste dagen uit mijn leven. Om iemand waar ik van hou als mijn eigen kind, gevoelloos aangevallen te zien worden op video is iets waar ik nooit overheen zal komen. Iemand die zich door zoveel moeilijke dingen heen heeft gevochten en een geweldig leven voor zichzelf had gecreëerd met dank aan doorzettingsvermogen en talent… Wordt snel weer beter mijn lieverd”, deelt Vanessa Haywood – een bekende Zuid-Afrikaanse actrice, zelf ook wielrenster en goede vriendin van wielrenner Nic Dlamini – op Twitter nadat Dlamini afgelopen vrijdag zijn arm verbrijzelde door toedoen van parkwachters rondom de Tafelberg in Kaapstad. De gewelddadige beelden bereikten zelfs het Nederlandse nieuws.

,,Dit is wat SANParks medewerkers hebben gedaan met de arm van een potentieel Olympisch atleet. Nic Dlamini ZOU de EERSTE ZWARTE ZUID-AFRIKAANSE wielrenner zijn geworden om deel te nemen aan de Tour de France ‘stupid assholes’!!!!!!”

Terwijl de 24-jarige atleet al onder het mes ging na de agressieve aanvaring met parkwachters in de buurt van de beroemde Tafelberg, deelde zijn fietsmaat Donovan le Cok onderstaande heftige beelden van het voorval:

Le Cok verklaarde na het incident dat de parkwachters onnodig en belachelijk veel agressie gebruikten om Dlamini aan te houden: ,,Ik kwam op de plek aan toen de SANParks medewerkers Nicholas al van zijn fiets hadden getrokken om zijn vergunning te controleren. Er is een afdaling tot aan de uitgang, en ze sprongen ineens op en pakten zijn fietsstuur vast om hem te laten stoppen. Dat zorgde er natuurlijk voor dat hij viel.”

,,Daarna ontstond er een verhitte discussie met de parkwachter. Nic was niet agressief tegen hem, hij probeerde ook niet weg te komen of zich te verzetten. Toch pakte de man hem vast, draaide hem om en verdraaide zijn arm tot hoog boven zijn hoofd. In de video hoor je zijn arm breken en kraken. Op dat punt schreeuwde Nic alleen nog ‘mijn arm is gebroken, mijn arm is gebroken’. Ze gingen gewoon door met het proberen hem achterin de bus te gooien, terwijl hij bleef roepen ‘mijn arm is gebroken’. Ik stopte daarna met filmen aangezien ze ook tegen mij agressief werden. Ze trokken de telefoon uit mijn hand.”

SANParks heeft verklaard dat de vijf parkwachters voorlopig zijn geschorst.

Dlamini zijn gebroken arm. (Foto: Twitter)
Dlamini na de lange operatie aan zijn arm. (Foto: Twitter)