Met de komst van Zwift en het bestaan van Netflix lijken de meeste atleten een stuk minder moeite te hebben met indoor fietstrainingen. Terwijl vroeger het afwerken van een training van een uur op de indoortrainer al als een prestatie voelde, brengen atleten tegenwoordig rustig ook hun lange duurtrainingen in de ‘paincave’ door. Vorig jaar vroegen wij al eens wat jullie vinden van indoor fietstrainingen: 62 procent van de lezers vond het desondanks toch vooral afzien bleek toen uit de poll resultaten.

Veel voordelen
Indoor fietsen biedt uiteraard veel uitkomst bij slecht weer, maar het is ook nog eens effectief om heel vlak te kunnen trainen, zonder gestoord te worden door heuvels, bochten en stoplichten; en tot slot zorgt het dat je zelfs in de donkere avonduren nog trainingen af kunt werken.

Nadelen van indoor fietstrainingen
Dat zijn aardig wat voordelen, maar zijn er ook nadelen? Als we bijna al onze fietstrainingen een winter lang binnen afwerken, kunnen we het contact met de weg verliezen. En al klinkt dat zweverig, veel coaches zouden atleten motiveren in de winter ook gewoon naar buiten te gaan om zo de controle over de fiets en je ‘lijn’ goed te blijven houden. Want met een beetje pech, raak je het rijden op de weg misschien zelfs zo erg ontwend dat je bij het stoplicht vergeet uit te klikken en stomweg omvalt. Een pijnlijke beginnersfout.

Wat maakt dat nou uit? 
Nou lijkt het hebben van controle over een fiets voor veel atleten bijzaak. Toch kan het voor grote verschillen zorgen. Zeker tijdens korte stayerraces kan het ervoor zorgen dat je goed voordeel kunt halen uit de groep en zo met minder vermoeide benen begint aan het lopen. Op de lange afstand lijkt het aanvankelijk misschien minder belangrijk, maar een goede techniek kan zeker in de bergen of heuvels ook dan uitkomst bieden.

Alles is een wedstrijd 
Ook is het een kunst om niet van iedere fietstraining op Zwift een wedstrijd te maken. Bij het zien van andere fietsers om je heen is het verleidelijk om mensen in te halen. Dat kan ervoor zorgen dat je meer boven je niveau gaat fietsen, dan goed zou zijn. In een interval sessie kan het natuurlijk ook juist motiveren om net iets meer te geven dan je op de weg zou doen. Maar uiteraard is niet iedere training als een wedstrijd. Rustige duurtrainingen, op eigen tempo, zijn net zo belangrijk.

Mountainbike
Daarnaast biedt de winter juist ook de perfecte uitkomst om de mountainbike van stal te halen. Het constant opnieuw aanzetten na bochtjes, de verschillende ondergronden en heuveltjes, zorgen voor een perfect interval- en krachttraining effect. Vraag dat maar aan Mathieu Van der Poel. Al kunnen sommige indoor trainers het effect goed nabootsen, het blijft toch anders. En laten we wel wezen, de koude, winterse mountainbike trainingen hebben ook hun charme.

Hoe dan ook: een ritje op de fiets binnen, is nog altijd beter dan een training overslaan wanneer het weer eens met bakken uit de hemel komt. Maar af en toe wat afwisselen – toch een keer wat extra laagjes aantrekken en de kou trotseren of de MTB uit de garage halen en het bos opzoeken – kan zeker geen kwaad en zou waarschijnlijk zelfs goed doen. Al is het maar om te genieten van de frisse lucht en een niet-digitaal landschap.