Na een succesvol seizoen, waarin Daan de Groot onder andere Europees Kampioen Duathlon werd en brons pakte bij het WK Powerman Duathlon, genoot de atleet onlangs van een paar weken off-season. Inmiddels heeft hij de trainingen weer opgepakt en mogen we een week met hem meekijken. Let op: we hebben weinig atleten gezien die iedere dag een komische draai aan hun schema – of althans de beschrijving ervan – geven, maar De Groot doet het gewoon! Vandaag zijn dinsdag.

Trainingsschema van de bewezen beste duatlon-coach van de afgelopen jaren: Peter Res. Deze week ga ik verder met rustig opbouwen na mijn zes weken durende off-season.

Maandag

Krachttraining (programma 1)

Programma geschreven door Cesar Beilo met tot de verbeelding sprekende oefeningen zoals de “lunge static hold rotatie” en de “goblet squat front hold accent ecc”. Belangrijkste oefeningen zijn de bench press en de hip thrust. Ik doe die krachttraining tijdens de lunchpauze in de sportschool bij mijn werk op de VU-campus.

Verder probeer ik op maandag zo lang mogelijk mijn hand in een bak ijswater te houden. Geïnspireerd op core stability trainingen: veel pijn, weinig trainingseffect!

Dinsdag

Looptraining bij de Hellas loopboost.

Dit is het wekelijkse hoogtepunt. We hebben een kern-programma met intervallen op de baan, waarbij tempoduur met tragogoedkoop wordt afgewisseld. Daarvoor is er een techniektraining met veel ‘motorisch leren’, lees: trefballen, flag football en tikkertje.

Na de training ga ik lekker geen koolhydraten eten. Kwark met steenvruchten mag gelukkig wel. Alles voor de ‘sleep low’-prikkel.