De Zwitserse Nicola Spirig heeft donderdagmiddag het EK Olympische Afstand in Glasgow gewonnen. Na een prachtige inhaalrace op de fiets, waarbij ze in haar eentje meer dan veertig seconden dichtreed op de koploopsters van dat moment, maakte ze het tijdens het hardlopen af. Het zilver ging uiteindelijk naar Jess Learmonth (GBR) en het brons naar Cassandre Beaugrand (FRA). De Nederlandse Jony Heerink en Marije Dankelman eindigden respectievelijk als 30ste en 32ste.

De wedstrijd werd tijdens het zwemmen voornamelijk aangevoerd door Learmonth. Ze werd op de voet gevolgd door Beaugrand en de Spaanse Anna Godoy Contreras. Na 750 meter keek Dankelman tegen een achterstand van 34 seconden op, Heerink zat daar weer 19 seconden achter.

Tijdens het zwemmen werd de wedstrijd hard gemaakt door Jess Learmonth.

Het waren de eerste twee dames, Learmonth en Beaugrand, die zich in de tweede zwemronde van 750 meter los zwommen van de rest. Uiteindelijk kwam Learmonth als eerste op het droge, maar in haar voeten zat de Française. Dankelman kwam als 24e uit het water en keek toen tegen een achterstand van 1 minuut en 20 seconden op. Heerink volgde als 37ste met een achterstand van 1:58. Ondertussen gingen de twee eerste dames dus op avontuur en pakten daarmee al vlug een kleine halve minuut voorsprong.

Learmonth (rechts) nam ook tijdens het fietsen de leiding. In haar kielzog Beaugrand.

Na de eerste van zes fietsrondes was de voorsprong al opgelopen tot 41 seconden op Nicola Spirig. De Zwitserse was uit het achtervolgende groepje weggereden en probeerde in haar eentje het gat met de twee koploopsters te dichten. Daar weer een halve minuut achter zat een grotere groep van ongeveer twintig dames, maar daarbij niet de Nederlanders. Omdat Learmonth nagenoeg al het kopwerk deed, Beaugrand weigerde vrijwel constant het kopwerk over te nemen, kwam Spirig na twee ronden fietsen al dichterbij tot 36 seconden. Het gat met de achtervolgende groep was echter wel groter geworden, namelijk 1:26. De tweede achtervolgende groep volgde op 1:59 en ook daarin konden Heerink en Dankelman niet mee. Zij zaten in een groep daar weer achter en kwamen beiden op 3:02 achterstand door.

Terwijl de achtervolgende groepen tijdens het fietsen niet veel dichterbij de koploopsters kwamen, lukte dat Spirig wel. Sterker nog: de Zwitserse was zo sterk dat ze op anderhalve ronde voor het einde van het fietsonderdeel bij de twee dames aansloot maar vervolgens direct Beaugrand uit het wiel reed. Daardoor gingen Spirig en Learmonth er met zijn tweeën vandoor. Op dat moment was het gat met de Nederlandse dames al opgelopen tot meer dan vier minuten.

Spirig (rechts) rijdt het gat richting koploopsters dicht en gaat er samen met Learmonth vandoor.

Het waren Spirig en Learmonth die gezamenlijk aan het looponderdeel begonnen. Beaugrand had op dat moment een kleine twee minuten achterstand op de twee. Het grootste peloton volgde op iets meer dan drie minuten achterstand en de twee Nederlandse dames begonnen in een kleiner groepje ruim zes minuten later aan de afsluitende tien kilometer.

Spirig sloeg meteen een gaatje tijdens het lopen en Learmonth kon het hoge tempo vanaf het begin niet volgen. Veel groter dan 25 seconden werd het gat overigens niet, eigenlijk bleef het verschil constant tussen de 15 en 25 seconden schommelen, maar in principe kon de Zwitserse daardoor relatief onbedreigd naar de overwinning lopen. In de slotfase werd het gat nog wel een beetje groter en uiteindelijk finishte Spirig in een tijd van 1:59:13. Learmonth volgde in een tijd van 1:59:46 en het brons ging naar Beaugrand in 2:00:57. 

Heerink finishte als 30ste in 2:09:25 en Dankelman in een tijd van 2:11:49 als 32ste.

Nicola Spirig kroont zich tot Europees kampioen.