Voor Jony Heerink was het vandaag een bijzondere dag. Ze deed mee aan haar eerste EK. In Glasgow startte ze aan de Olympische afstand. Ze werd uiteindelijk 30ste, maar verraste zichzelf vooral met een goed zwemonderdeel.

,,Voor mijn doen ging het zwemmen echt heel erg goed. Op voorhand wist ik dat eigenlijk alle zwemsters, op één of hooguit twee na, sneller zijn dan ik”, legt de triatlete uit. ,,Maar ik kon in een groep blijven, dus dat was hartstikke mooi. Op dit niveau ben ik blij als ik kan aanhaken tijdens het zwemmen. In het begin kreeg ik wel veel klappen en ook nog wat water binnen, maar ik was tevreden.”

Haar achterstand op de koploopsters bedroeg toen een kleine twee minuten. ,,Ik heb snel gewisseld en probeerde tijdens het fietsen naar voren te komen. Maar het zwemmen had er toch best wel ingehakt, dus ik moest eerst mijn fietsbenen vinden. Helaas zat ik in een groep waar niemand wilde, of kon, rijden. Ik heb dus heel veel in mijn eentje gesleurd, waardoor mijn motor op een gegeven moment ook leeg raakte.”

(tekst gaat onder foto verder)

Heerink – hier tijdens de parcoursverkenning een dag voor de race – had een voor haar doen uitstekend zwemonderdeel. (Foto: Facebook)

Naar voren kwam Heerink dus niet, maar er ontstond uiteindelijk wel een ‘lekker fietsgroepje’. ,,Soms gaf ik nog een harde sleur, maar niemand nam over. Uiteindelijk heb ik dan ook maar af en toe de benen stil gehouden. Ik dacht natuurlijk wel ‘verdorie, het gaat niet hard genoeg, ik wil harder’. Ongeveer halverwege ben ik in een afdaling te hard naar beneden gereden en gevallen. Het was echt heel dom, ik ging gewoon te hard en voelde dat ik uit de bocht zou vliegen. Toen ben ik maar rechtdoor gereden, de valkussens in. Daar ben ik overheen gevlogen, maar gelukkig heb ik alleen een blauwe hand. Ik heb geen schaafplekken.”

Heerink pakte haar fiets snel op, fietste vervolgens volle bak om weer de aansluiting te vinden bij de groep die inmiddels driehonderd meter was uitgelopen en dat lukte al na een kilometer of drie. ,,Ik fietste zoveel harder. Dat geeft wel vertrouwen. Ik weet nu gewoon dat ik mee kan komen. Uiteindelijk heb ik mijn benen gespaard en de tien kilometer ‘steady’ uitgelopen.”

Aanstaande zaterdag start Heerink op het EK namelijk ook aan de Mixed Team Relay. ,,Als ik volle bak had gelopen, had ik misschien één of twee plaatsjes opgeschoven. Dat had weinig zin, dus spaarde ik liever mijn krachten voor overmorgen.”

Genoten van haar eerste EK heeft Heerink in ieder geval wel. ,,Mooi om dit mee te maken. Er is een fysio met ons mee, je staat ineens met Brownlee (Alistair, red.) in de lift. Dat is natuurlijk best bijzonder. Dingen die ik niet gewend ben. Al zijn dat soort gasten ook gewoon mensen, zo nuchter ben ik dan ook wel weer”, besluit ze lachend.