Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en de Internationale Triathlon Unie (ITU) hebben acht wedstrijden bevestigd voor de Paralympische spelen in 2020 in Tokyo. Dit betekent dat er in Tokyo twee wedstrijden en twintig atleten meer zijn dan bij het debuut van de Paratriathlon in Rio in 2016, waar zestig atleten in zes wedstrijden voor goud vochten. 

In de Japanse hoofdstad krijgen tachtig atleten de mogelijkheid om te strijden voor in totaal dus 8 gouden, 8 zilveren en 8 bronzen medailles, gelijk verdeeld tussen de mannen en vrouwen en verschillende categorieën. Om te bepalen hoeveel wedstrijden er georganiseerd moeten worden voor de Paralympische spelen van Tokyo heeft de ITU onder andere gekeken naar hoeveel atleten er per categorie zijn en het aantal landen dat meedoet om een zo groot mogelijke variatie aan paratriatleten te bereiken. De medailles worden verdeeld in de volgende categorieën:  

Vrouwen: PTWC, PTS2, PTS5, en PTVI
Mannen: PTWC, PTS4, PTS5, en PTVI.

Marisol Casado, voorzitter van de ITU en lid van het Internationaal Olympisch Comité, is tevreden over de uitbreiding. Ze wil echter blijven werken met het IPC om bij de volgende edities van de Paralympische spelen nog meer categorieën de mogelijkheid te bieden mee te doen. Ook Jonathan Goerlach, paratriatleet en lid van het Atleten Comité, is enthousiast: ,, In Rio hadden we maar drie wedstrijden per geslacht, nu zijn het er vier. Het is geweldig dat we een grotere vertegenwoordiging van onze sport op de Paralympische spelen hebben. Dit is een stap voorwaarts.”

Het parcours zal voor de paratriatleten bestaan uit 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. De races zullen starten en finishen in het Odaiba Marine Park in de baai van Tokio. Het zwemmen zal plaatsvinden in de baai van Odaiba, het fiets- en loopparcours kronkelt door het park, waardoor het een technische race zal worden. De Paralympische spelen zullen plaatsvinden tussen 25 augustus en 6 september 2020. 

Omdat we nog ruim twee jaar moeten wachten en Rio alweer twee jaar geleden is, onderstaand een video met de hoogtepunten van de Paralympische spelen in Rio.