Ondanks een valpartij eerder deze week én het oplopen van een griepje, heeft Pim van Diemen zojuist een spectaculaire vierde plaats bij Ironman Lanzarote gepakt. Na een geweldige strijd, die alle kanten op ging, mag de Nederlander dus een indrukwekkend resultaat op zijn erelijst bijschrijven. Mogelijk een zure nasmaak is wel dat met die vierde plaats dus zowel het podium net werd gemist als een felbegeerd Kona-slot: daarvoor moest top twee worden gefinisht. Milan Brons, die ook zijn pijlen had gericht op dat slot, zakte er, net als een maand geleden tijdens Ironman Zuid-Afrika, tijdens de marathon opnieuw doorheen en kwam daardoor ruim tekort. De wedstrijd werd gewonnen door de Belg Kenneth Vandendriessche, die de wedstrijd in 2022 ook al op zijn naam schreef.

Met Michiel de Wilde en Tom Oosterdijk stonden er overigens nog twee Nederlandse profmannen aan de start, maar al na het zwemmen lagen zij respectievelijk op zes en acht minuten achterstand en gedurende de dag zou die achterstand oplopen tot tientallen minuten. De Spanjaard Mikel Ugarte Ramos noteerde met 51:27 in ieder geval de snelste zwemtijd en had Michael Kalb in zijn voeten, terwijl ook Brons een goed zwemonderdeel kende en op minder dan een minuut als derde richting zijn fiets mocht. Pim van Diemen gaf met vier minuten aanzienlijk meer toe, maar lag nog wel mooi binnen de top tien en met een sterk fietsonderdeel waar hij eigenlijk altijd op kan rekenen, leek er voor hem geen vuiltje aan de lucht.

Brons neemt aanvankelijk initiatief op de fiets, Van Diemen steady en in control naar positie drie

Op de fiets liet Brons meteen een mooi staaltje triathlon zien, toen hij het gat naar voren dichtte en aansloot bij Ramos, terwijl ook de Brit Ben Goodfellow aansluiting vond. Ondertussen was Kalb al weggezakt en bleef er dus een leidend trio over, waarbij Brons regelmatig de koppositie in de wedstrijd nam. Sterker nog, na een kilometer of vijftig pakte hij zelfs een minimale solo voorsprong, die tot kilometer zeventig werd uitgebreid tot ongeveer dertig seconden. Op dat moment bleef Van Diemen vooral heel constant rijden, nog steeds op vier minuten achterstand en inmiddels opgerukt naar een zesde plaats.

Het was meteen ook het moment dat Brons enigszins begon te kraken, of in ieder geval de mannen vooraan moest laten gaan. Zo kwam onder andere de Deen Matthew Palmer naar voren gereden, maar kon Brons ook niet bij Ramos blijven. En zoals wel vaker op Lanzarote, was de slotfase van het fietsonderdeel nog goed voor uiteindelijk behoorlijke tijdverschillen. Eenmaal terug in T2 had Palmer een voorsprong van ruim zes minuten op Ramos, terwijl Pim van Diemen een indrukwekkende move had gemaakt en was opgerukt naar een derde plaats op 7:36 minuut achterstand. Daarna volgden Goodfellow en Jordi Montraveta Moya als vierde en vijfde op iets meer dan negen minuten, voordat Brons uiteindelijk als zesde in T2 terugkeerde. Dat deed hij met een achterstand van net geen tien minuten.

Van Diemen sterk eigen race, Brons zakt weg

In de eerste kilometers van het lopen liepen zowel Van Diemen als Brons steady en sterk, al werd Van Diemen wel voorbij gestoken door Moya en zakte hij daardoor dus terug naar een vierde plaats. Door verschillende veranderingen in posities lukte het ook Brons om in de beginfase veel tijd goed te maken en te naderen tot minder dan vier minuten op de koploper, maar daarna zou dat snel weer kantelen.

Halverwege de run was het vooral de Belg Kenneth Vandendriessche, die Lanzarote in 2022 dus al eens won, die opviel: met een geweldige inhaalslag was hij opgerukt naar een derde plaats en toen had het er al alle schijn van dat hij zowel Ramos als Moya, die toen nog voor hem liepen, zou verslinden. Van Diemen liep op dat moment vierde en had nog steeds zicht op een topklassering, terwijl Brons juist veel tijd begon te verliezen en ook een positie verloor.

Een paar kilometer later nam Vandendriessche inderdaad de leiding in de wedstrijd over en die zou hij ook niet meer uit handen geven. De Belg won de wedstrijd in een tijd van 8:29:54, terwijl Moya tweede werd in 8:32:26.

Daarachter raakten Van Diemen en Ramos verwikkeld in een spannende strijd om de laatste te vergeven podiumplaats. Ramos verloor in de laatste kilometers steeds meer tijd op Van Diemen, maar liep met nog vijf kilometer te gaan nog wel een minuut voor op de Nederlander. Het bleef spannend tot de laatste meters, maar uiteindelijk wist Ramos zijn derde plaats te handhaven door in 8:36:39 te finishen. Van Diemen volgde als vierde en had in de laatste kilometers ineens nog aardig wat tijd verloren. Hij finishte in 8:39:34.

Brons zakte uiteindelijk ver weg en werd tiende op meer dan 25 minuten achterstand. Oosterdijk werd vijftiende op 43 minuten achterstand en De Wilde achttiende op 55 minuten achterstand.