,,Ik voelde me even heel rijk”, vertelt Sidney Swierenga lachend nadat ze 100 dollar verdiende bij een hardloopwedstrijd in Canada. Het meisje is pas twaalf en daarom valt niet zozeer haar overwinning bij de tien kilometer op, maar des te meer de eindtijd waarmee ze die overwinning veiligstelde: 36:52 minuut. Het jonge Canadese meisje blijkt een waar looptalent, maar kijkt ook al voorzichtig vooruit naar eventuele deelname aan triathlons.

Swierenga, uit Vancouver, deed haar verhaal aan Runner’s World. ,,Ik begon heel snel, zodat ik alvast een goede positie had, en probeerde daarna de andere vrouwen voor te blijven.” Dat lukte het 12-jarige talent aardig, want ze werd niet alleen eerste vrouw, maar ook 29e overall, waarmee ze de meeste mannen het nakijken gaf. Opvallend: een trainingsschema volgt Swierenga niet. ,,Ik train niet echt voor iets specifieks. Ik loop gewoon hard.”

Daarnaast laat Swierenga weten eigenlijk een grotere voorliefde te hebben voor wielrennen en dat ze regelmatig te vinden is op een indoor wielerbaan. Meedoen aan een triathlon lijkt haar dan ook geweldig. Maar nog liever loopt ze een marathon. ,,Als het mocht, zou ik dat het liefst nu al doen.”