,,Ik heb veel tijd en moeite in Sonia gestoken, maar ik kreeg een bericht van haar dat ze liever op eigen benen verder gaat.” Team4Talent teammanager André Kwakernaat legt uit waarom Sonia Bracegirdle per direct vertrekt bij zijn triathlonploeg. ,,Ze vertrekt binnenkort terug naar Australië en dat is dan lastig combineren met teammeetings en sponsorverplichtingen.”

Het is een opmerkelijk bericht, want de Nieuw-Zeelandse werd in december nog met enthousiasme aangekondigd als nieuwste aanwinst van Team4Talent, de ploeg waar onder andere ook nationale toppers als Evert Scheltinga en Pleuni Hooijman onderdeel van uitmaken. Maar nu, nog geen jaar later, stapt Bracegirdle er dus redelijk onverwacht uit. ,,Ik heb wat problemen gehad met mijn trainingen en wedstrijden en ik vind het lastig dat ik Team4Talent daardoor niet voldoende heb kunnen representeren. Voor mij werkt het beter als ik weer onafhankelijk ga racen”, legt de atlete uit.

Of Kwakernaat de keuze van de atlete begrijpt, is lastig te zeggen, maar wie tussen de regels doorleest, kan het antwoord zelf wel bedenken. ,,Ze gaat terug naar het buitenland, dus dan raak je ook snel de feeling met onze ploeg kwijt. Weet je, ik probeer dit soort atleten te helpen met het realiseren van hun dromen. Maar het blijkt weer dat iedereen anders is. Ik wil niet vasthouden aan iets dat toch niet gaat werken.”

Voor Kwakernaat betekent het wel dat hij voortaan alleen nog maar naar Nederlandse versterkingen voor Team4Talent zal zoeken. ,,Dat werkt toch gewoon het beste. Voor de ploeg is dat beter en met het maken van afspraken is dat makkelijker.”