Met de recordbrekende winst van Jan Frodeno en de verrassende overwinning van Anne Haug bij de dames, was het een geweldig WK Ironman op Hawaii. Maar zeker niet voor iedereen.

Na al het harde werk voor deze belangrijke race, kan een DNF – ofwel ‘did not finish’ – voor veel verdriet zorgen blijkt uit een artikel van Triathlete. Zo bevestigen de foto’s en woorden van uitgestapte pro’s op social media. In totaal stapten 19 van de 96 profs uit. Hieronder een lijstje met alle namen en redenen.

1. Patrick Lange
De titelverdediger verbaasde iedereen langs de kant en achter de livestream toen hij na dertig kilometer fietsen plotseling in zijn remmen kneep, langs de kant stopte en vervolgens de race verliet. In een video – die hij deelde via zijn Instagram na de race – verklaarde hij de nacht voor de race last te hebben gekregen van koorts, waardoor hij ook tijdens de wedstrijd nog leed onder duizeligheid en ‘black outs’. Enigszins opmerkelijk, gezien hij juist boven verwachting goed zwom.

2. Andreas Dreitz
,,Als je denkt klaar te zijn voor een zware acht uur durende race, maar je bent dat toch niet”, deelde Dreitz op Instagram. Door een aanhoudende schouderblessure zat het er voor de Duitser al na het zwemmen op.

3. Jen Annett
,,Helemaal stuk van mijn eerste DNF ooit”, schreef Annett op haar Instagram. ,,En dan ook nog tijdens het Wereldkampioenschap.” De Canadese triatleet botste tijdens het begin van het fietsen met een motor. Het beschadigde haar wiel en liet behoorlijk wat blauwe plekken achter. Ondanks haar dappere poging om de race voort te zetten met een vervangend wiel, was Annett door haar verwondingen tijdens het lopen alsnog genoodzaakt uit te stappen.

4. Cody Beals
Tijdens wat Beals zelf omschreef als een ‘teleurstellende dag’, koos hij ervoor uit de race te stappen na problemen met zijn fiets. ,,Een vervelend en onbekend mechanisch probleem, ontstaan door beschadigingen opgelopen tijdens het reizen, dwong mij om uiteindelijk te stoppen”, aldus Beals in een Facebook post.

(tekst gaat verder onder foto)

Bilham na haar ongeluk met de fiets. (Foto: Instagram)

5. Emma Bilham
Tijdens een laatste rit voor de wedstrijd, lag de atlete in haar ligstuur terwijl een auto voor haar langs de weg stopte om een foto te nemen. Bilham probeerde nog uit te wijken, maar slaagde hier niet in en kwam zo op de bumper terecht, waarna zij vanaf haar fiets de weg op werd gelanceerd. Desondanks verscheen Bilham – met andere fiets, aangezien haar eigen fiets uit twee stukken bestond – aan de start. Echter verliet de Zwitserse al na het zwemmen de wedstrijd ten gevolge van haar verwondingen. Na de race deelde zij haar verhaal op Instagram.

6. Andrew Starykowicz
,,Ik heb mij verbeten in hoop, maar het breekt mijn hart nu te moeten delen dat ik niet zal racen.” De Amerikaanse pro deelde via Twitter op de ochtend van de race een vieze foto op Instagram van opgehoest slijm. Daarbij verklaarde hij: ,,Ik heb last van bronchitis/longontsteking en deelnemen terwijl je ademt als door een rietje, heeft geen zin.” Eigenlijk dus meer een geval DNS (did not start) dan DNF.

7. Andi Boecherer 
Vrijwel direct na het zwemmen verliet de Duitse triatleet de wedstrijd vanwege ‘kramp‘.

8. Mirinda Carfrae
Tegen verwachting in was het niet de bekende blessure aan haar pols die roet in het eten gooide, maar een blessure aan haar SI-gewricht. ,,Ik kreeg problemen met mijn SI-gewricht tijdens het fietsen”, deelde Carfrae via Instagram. ,,Het is al een paar keer eerder gebeurd. Het wordt dan stijf en het zorgt dat mijn hele linker bilspier, adductor en vastus medialis (bovenbenen, red.) vast komen te zitten. Ik kan dan mijn pedalen bijna niet meer rond krijgen. Ik weet niet precies wat het veroorzaakt kan hebben, maar ik kom er wel achter.”

9. Matt Hanson
Na een maand van rust om te herstellen van een hardloopblessure, ging de Amerikaanse atleet er toch voor; wellicht was dat toch te vroeg. ,,Het stukje lopen door T1, was het eerste stuk lopen op harde ondergrond sinds 8 september. En het was zeker onprettig. Dus ik wist dat finishen geen optie zou zijn”, verklaarde Hanson via Instagram.

10. Sarah True 
De problemen met oververhitting, die True al het hele jaar parten spelen – zoals toen zij in Frankfurt in de laatste meters de winst aan zich voorbij zag gaan – kwamen ook in Kona naar boven. ,,Ik had gehoopt dat mijn rare problemen met de hitte dit seizoen achter mij lagen. Maar dat is niet het geval, mijn dag op Kona eindigde in een ijsbad tijdens het fietsen”, deelde zij op Instagram.

11. Franz Loeschke 
Terwijl hij probeerde over een aanhoudende verkoudheid heen te komen in de laatste dagen voor de wedstrijd, dacht de Duitse atleet alsnog in staat te zijn om te racen. Tot hij er al snel achter kwam dat hij dat niet was. In een video op zijn Instagram legt Loeschke uit dat hij zijn gezondheid voorrang gaf en daardoor na het zwemmen uitstapte.

12. Jocelyn McCauley
Nadat zij in de top vijf het water uit kwam, leek McCauley ‘all in’ te gaan tijdens het fietsen. Haar lichaam was het daar echter niet mee eens. ,,Jocelyn stapt uit de wedstrijd aangezien het haar niet lukt iets binnen te houden sinds kilometer 50″, verklaarde haar supporters via Instagram.

13. David McNamee
,,Ik heb het lopen niet gehaald vandaag”, twitterde de Britse triatleet nadat hij uitstapte. ,,Het was een zware week. De lijn tussen topniveau en ziek zijn is heel dun.”

14. Patrik Nilsson
Terwijl hij het grootste gedeelte van de dag nog goed meedeed, ging het parcours op Kona uiteindelijk toch met hem aan de haal. ,,Goede halve marathon en toen kreeg ik last van het bekende ‘Hawaii effect’. Met maagproblemen, last van de hitte en gewoon moe gestreden kwam ik in het beroemde Energy Lab aan…. Ook al is een DNF rot, het is denk ik wel één van de meest gebruikelijke races om er eentje te hebben”, deelde hij op Facebook.

15. Camilla Pedersen
,,Kona, je bent precies zo wreed als je zou moeten zijn”, aldus de Deense atlete via social media na de race. ,,Ik was er klaar voor om plezier te hebben, een sterke race neer te zetten en mijzelf te slopen… En alleen dat laatste is mij gelukt.” Maagproblemen zorgden ervoor dat Pedersen moeite had voeding tot zich te nemen tijdens het fietsen, wat er uiteindelijk in resulteerde dat haar coaches haar al vroeg in de marathon uit de wedstrijd haalden.

16. Boris Stein
Na het behalen van de snelste fietstijd van de dag – 4:13:18 – ging bij Stein het licht uit. Op Facebook deelde hij dat hij de pijn verbeet in het begin van het lopen, tot het onverdraagzaam werd. ,,Ik koos vóór gezondheid en tegen de finish.”

17. TJ Tollakson
Nadat een MRI-scan in september verschillende blessures aan het licht bracht, volgde Tollakson een streng herstelplan. Het kon wel eens zijn laatste kans zijn om als pro aan het WK Ironman deel te nemen, verklaarde hij eerder. Op Instagram gaf hij toe dat zijn wens om te racen zijn beoordelingsvermogen had aangetast: ,,Mijn lichaam was niet klaar om een Ironman te racen, zeker niet tussen de pro’s tijdens een WK. Dat wist ik niet zeker, tot ik het probeerde.”

18. Kelsey Withrow
Mechanische problemen eisten hun tol tijdens haar eerste WK Ironman op Kona. ,,Ik had goed gezwommen en voelde mij heel sterk op de fiets. Maar helaas bleef mijn ketting van mijn fiets vallen, waardoor ik meerdere keren af- en op moest stappen. Withrow verklaarde op Facebook: ,,Het lukte mij drie keer weer om terug te fietsen naar mijn groep, voordat het echt teveel werd.”

19. Kennett Peterson 
De Amerikaan schreef al eens last te hebben van een traagwerkende schildklier. Ondanks dat hij daar de afgelopen zomer veel last van heeft gehad, leek het de goede kant op te gaan en hoopte hij op een mooi resultaat. Dit zat er niet in, zo deelde hij na de race: ,,Ik had het zwaar tijdens het zwemmen en kwam als derde van achteren uit het water. Toen had ik absoluut niks meer over voor het fietsen.” Uiteindelijk stapte hij dan ook uit: ,,Ik ben naar huis gefietst met een hoofd vol verschrikkelijke gedachten en emoties.”