Voormalig Wereldkampioen Ironman Chris McCormack is ervan overtuigd dat het nieuwe Bahrain Endurance 13 team het ‘meest succesvolle duursport team in de geschiedenis’ is. Het team voor 2021, bestaande uit dertien atleten, is samen goed voor maar liefst twintig WK-titels.

Het Bahrain Endurance 13 team zal in 2021 bestaan uit de Engelse Alistair Brownlee, de Franse Cassandra Beaugrand, de Zwitserse Daniela Ryf, de Sloveense David Plese, de Zuid-Afrikaanse Henri Schoeman, de Britse Holly Lawrence, de Duitse Jan Frodeno, de Spaanse Javier Gomez, de Noorse Kristian Blummenfelt, de Australische Lauren Parker, de Canadese Tyler Mislawchuk, de Britse Vicky Holland en de Franse Vincent Luis.

“In de afgelopen jaren hebben we het korte afstands facet van triathlon toegevoegd, om zo op alle vlakken binnen de sport actief te zijn”, aldus McCormack. “Als we het beste team ter wereld zijn, moeten we dat ook zijn op allerlei verschillende afstanden.” Oorspronkelijk was het team meer gericht op de lange afstand, legt hij uit. “Onze teammanager, Zijne Hoogheid Shaikh Nasser, is op zijn manier een Ironman Wereldkampioen en we zijn op zijn erfgoed blijven voortbouwen om zo het meest dominante triathlonteam ter wereld te blijven.” 

Niet alleen binnen de triathlonwereld scoort het Bahrain team, vertelt McCormack: “In de zeven jaar van ons bestaan heeft het Koninkrijk grote sprongen voorwaarts gemaakt in de sport, en niet alleen in triathlon. Onlangs heeft het wielerteam Bahrain Victorious Ahmed Madam nog getekend. Hij zal de eerste Bahreiner zijn die in de World Tour mee fietst. Hij is afkomstig uit de nationale ploeg van Bahrain en de Bahrain Cycling Academy.” 

“We kijken uit naar de tijd dat een Bahreinse jongere deel uit kan maken van het high-performance team en een WK zal winnen doordat wij hem geïnspireerd hebben. We zijn letterlijk nog maar een paar jaar verwijderd van deze realiteit en dat is gaaf.”

Het team maakte dit jaar al een goede start met para-triatlete Parker, die voor de derde keer op rij het Australisch Kampioenschap won. Bahrain Endurance 13 hoopt wederom een sterke prestatie te leveren tijdens Ironman 70.3 Dubai, waar Ryf aan de start staat, en Challenge Miami – waaraan Jan Frodeno hopelijk deelneemt – aanstaande vrijdag.