De 96-jarige Roy Englert verbrak vorige week het wereldrecord op de 5000 meter in zijn Age Group tijdens de USATF Masters Outdoors Championships. Met een tijd van 42:30:23 overtrof hij het huidig record van Frank Levine met maar liefst acht minuten. De Amerikaanse Englert was reeds in het bezit van het record op de 800, 1500 en 3000 meter (waarvan de laatste en ook de poging op de 5000 meter nog officieel moeten worden bevestigd, red). Binnen zijn Age Group – 95 tot 99 – maakt hij ook onderdeel uit van het wereldrecord 4×100, 4×400 en 4×800 meter op de team relay.

Aangezien de atleet weinig tegenstand heeft binnen deze Age Group – er zijn namelijk geen andere renners in zijn categorie op deze afstand – is het voor Englert vooral een race tegen de klok. Maar hier heeft hij weinig moeite mee. ,,Het is leuk. Niet terwijl je het doet, maar wel wanneer je finisht”, vertelt Englert in een interview met Run Washington. ,,Maar het is hard werken.”

Gemiddeld legt Englert drie tot vijf kilometer per dag af, waarvan het grootste deel op de loopband in een woongemeenschap voor gepensioneerden. Als een wedstrijddag nadert voert hij de omvang op naar vier tot zes kilometer en doet hij het nodige snelheidswerk op een indoor atletiekbaan.

Eerder schreven we al eens over Betty Brussel: een 95-jarige Canadese die het wereldrecord schoolslag (AG 95-99) verbrak.