Adrian Kostera, misschien wel de meest extreme ultrasporter die Nederland rijk is, volbracht zojuist met succes de langste duathlon ooit: 60 kilometer lopen, 900 kilometer fietsen en nogmaals 211 kilometer lopen. En dat alles in minder dan zijn streeftijd van drieënhalve dag: 77:38:17 uur. Enkele maanden geleden spraken we al met Kostera over de 100 marathons die hij liep in 100 dagen en zijn grote doel om uiteindelijk 100 triathlons in 100 dagen te volbrengen.

,,Ik ben super blij”, reageert Kostera met een schorre en vermoeide stem. Niet gek natuurlijk, aangezien hij drie nachten slaap heeft overgeslagen. ,,Ik ben blij dat ik een goede training heb gehad en een goede les heb geleerd. Mijn voeten zijn wel echt versleten.” Met de les die Kostera heeft geleerd, bedoelt hij de blaren die hij kreeg door het dragen van de verkeerde sokken. ,,Ik maakte een grote fout met het lopen, door mijn compressiesokken te dragen die ik met het fietsen gebruikte. Die zorgden ervoor dat mijn voeten opzwollen en daar kreeg ik blaren van. Ik kon niet harder rennen dan een tempo van 6:30 minuut per kilometer, vooral door de pijn die ik had. Het was een beetje als snelwandelen.”

900 kilometer fietsen: ‘Slaapverwekkend én zwaar’

De 900 kilometer op de fiets vielen Kostera zwaar. Zeker de uren in de nacht: ,,Dat was heel slaapverwekkend en zwaar.” Kostera sliep dan ook maar één keer een kwartiertje in zijn eerste nacht, dertig minuten in zijn tweede nacht en drie keer een kwartier in zijn derde nacht. ,,Rond een uur of vier in de nacht had ik steeds moeite om mij te concentreren. Dan moest ik stoppen, omdat doorgaan gevaarlijk zou worden en ik niet meer zou kunnen strijden tegen het slaperige gevoel. Als rond 04:30 uur de eerste zonnestralen kwamen, voelde ik mij weer iets beter en kon ik wat harder fietsen.” Kostera had vooraf ingezet op een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur, maar slaagde er uiteindelijk in om gemiddeld 27 kilometer per uur te fietsen. Dat gemiddelde hield hij dus ruim 33 uur vol.

Support

Overal langs het parcours – en vaak liepen of reden ze met hem mee – stonden supporters om Kostera een hart onder de riem te steken tijdens zijn uitdaging. ,,Soms waren er wel twintig of dertig mensen om mij heen.” Maar uiteraard wel op anderhalve meter. ,,Ik had speciaal routes uitgezocht in een gebied waar het rustig is. Sommige supporters waren wel super blij en zouden een knuffel willen geven, maar dat kan nu gewoon even niet.”

Wereldrecord quintuple

Met een positief gevoel gaat Kostera na wat rust zijn volgende uitdaging tegemoet: een Wereldrecord neerzetten op de quintuple (vijf Long Distances in evenveel dagen). ,,Die onderdelen ga ik ook aaneengesloten volbrengen, net als deze wedstrijd.”

Al heeft Kostera al drie nachten nauwelijks geslapen, echt moe is hij niet. ,,Ik ben wel een beetje duf en ik heb mijn bed wel gemist, maar ik ben niet echt super moe. Geen idee waarom, maar ik voel mij ook bijna nooit moe.”

Nog meer mooi nieuws

Deze ‘lange duathlon’ is niet eens zijn grootste prestatie dit jaar, schrijft Kostera op zijn Facebook onder een finishfoto waarop hij een rompertje omhoog houdt. 12 december verwachten Kostera en zijn vrouw hun eerste kindje.

Kostera tijdens een powernap. (Foto: Facebook)