Afgelopen weekend stond ‘triathlonnend Nederland’ even op haar kop: Tessa Kortekaas won Ironman Malaysia in een tijd van 9:43:20 uur en kwalificeerde zich daarmee dus ook direct voor het WK op Hawaii. Met daarbij de kanttekening dat Kortekaas de pro race won, want de Japanse Maki Nishioka – een Age Grouper- was met een finishtijd van 9:37:46 sneller dan Kortekaas en daarmee dus de overall winnares van de wedstrijd. Op de redactie kwamen er al snel – nadat ons wedstrijdverslag online stond – heel wat vragen binnen over wat dit zou zeggen over het niveau van het pro vrouwenveld en de waarde van de overwinning van Kortekaas. Zonder dat wij daar als redactie zelf een oordeel over vellen, leken die vragen ons terecht en op z’n minst interessant om eens uit te diepen. En dus hebben we deze via Instagram aan jullie gesteld.

Credits naar Age Grouper

Opvallend veel credits gingen er uit naar de Japanse Age Grouper. ,,Geniaal”, werd er bijvoorbeeld veel geantwoord op de vraag wat jullie vinden van het feit dat een amateur de overall winnares van IM Malaysia werd. ,,Winnaar is winnaar”, werd er ook gezegd, terwijl ook ‘fantastisch’ en ‘knap’ veelvuldig voorbij kwamen. “Awesome. Bizar knappe prestatie”, was misschien nog wel de meest tot de verbeelding sprekende reactie.

Vraagtekens niveau vrouwelijke pro veld

Naast al deze superlatieven werden er ook massaal vraagtekens gezet bij het niveau van het vrouwelijke pro veld. ,,Het blijkt maar weer dat dit niveau écht te laag is”, kwam bijvoorbeeld binnen. ,,Dit zegt behoorlijk wat over het niveau van deze Age Grouper, maar eigenlijk nóg meer over het niveau van de profs”, was ook een veelgehoorde reactie. ,,Discutabel niveau van de pro’s, maar hier kun je niet echt iets aan doen”, reageert weer een ander.

Waarom geen huldiging?

Andere reacties tonen aan dat het gek wordt gevonden dat deze Age Grouper niet op het podium werd gehaald. ,,Ze wint de wedstrijd, dus waarom staat ze dan niet gewoon op het hoogste treetje?” en ,,Mooie overwinning, dus dan moet ze ook als winnares gehuldigd worden. Pro of geen pro.” Anderen trekken die lijn direct wat verder. ,,Knap. Eigenlijk is er een nieuwe pro bijgekomen. Er lonken voor haar ongetwijfeld nieuwe sponsoren.”

‘Om te huilen’

In veruit de meeste reacties werd een vergelijking getrokken tussen het pro vrouwen en pro mannen deelnemersveld. ,,Om te huilen dit. Dit kan alleen bij de vrouwen”, was bijvoorbeeld één van de reacties. ,,Als je bij de mannen kijkt, zit de top tien bijna altijd binnen dertig minuten van elkaar. Bij de vrouwen kun je rustig tweede of derde worden, terwijl je een half uur of zelfs veertig minuten na de winnares binnenkomt. Het veld is veel te smal, het niveau te uiteenlopend en daardoor overall te laag.” Weer een andere reactie gaat nóg iets verder. ,,Dat is ook de reden dat vrouwenwedstrijden binnen de triathlon veel minder aantrekkelijk zijn om te kijken. Het niveau is te laag en er is slechts een handjevol écht goede atletes.”