Ze had er geen moment rekening mee gehouden, zelfs nooit over nagedacht of over durven dromen, maar toch gebeurde het: de finish van Heather Holt – na iets meer dan veertien uur kwam ze vorige maand over de streep bij Challenge Almere-Amsterdam – werd over de hele wereld bekeken. Ruim 500.000 mensen hebben de finish van de Britse gezien. En waarom? Omdat ‘we’ zelden zo’n uitbundige atlete over de streep zagen komen. Holt ging los, perfect getimed dansend op de muziek die door de speakers van het Almeerse stadion galmden. De speakers ondersteunden haar, het publiek stond op de banken. En dat werd dus massaal opgepikt.

,,Het is een moment dat ik nooit, maar dan ook écht nooit vergeet. Als ik eraan terugdenk lopen de rillingen over mijn lijf en heb ik kippenvel van kruin tot tenen”, steekt de Britse van wal als we haar spreken. ,,Het is ruim anderhalve maand geleden, maar ik weet het nog als de dag van gisteren. Het leek alsof alles samen kwam op dat moment: de muziek klopte, het publiek ging los en ik was daar – op dat moment onbewust – het middelpunt van. Dit was één van de mooiste momenten uit mijn leven.”

De kans is niet heel groot dat het filmpje je is ontgaan, maar anders kun je de beelden hieronder bekijken. Toen Holt ze zelf voor het eerst zag, een paar uur na de finish in de auto op weg naar haar hotel, had ze geen idee dat de beelden viral zouden gaan. ,,Mijn stiefzoon voorspelde het meteen, maar ik wuifde het nog een beetje weg. Ik dacht dat het wel zou loslopen. Maar, nog diezelfde avond zag ik dat 50.000 mensen de video hadden bekeken en de volgende ochtend waren dat er al 150.000. In de weken daarna bleef dat aantal stijgen, werd het filmpje overal en nergens gedeeld en kwam ik het op de meest bijzondere plekken tegen. Er zijn zelfs profatleten geweest die de video hebben gedeeld. Zó gaaf.”

(tekst gaat verder onder video)

Voor Holt was haar finish dan ook een heel bijzondere. Niet alleen omdat ze Challenge Almere-Amsterdam inmiddels omschrijft als de beste en mooiste race die er is, niet alleen omdat ze in de polderstad haar eerste Long Distance finishte, maar des te meer omdat de aanloop naar haar race een nogal unieke was. Een paar weken eerder brak ze namelijk haar hand en lukte het haar niet om haar eigenlijk eerste Long Distance, Ironman Bolton, te finishen. Tijdens het fietsen haalde ze de cut-off niet en werd ze van het parcours gehaald. ,,Dat voelde als een grote mislukking”, zegt ze daarover. ,,Ik heb toen alles op alles gezet om een andere uitdaging te vinden en dat werd Challenge Almere-Amsterdam. Daar moest het toen gebeuren. Ik wilde hoe dan ook niet weer moeten stoppen.”

Dat ze haar man nog ‘even over moest halen’ om mee te mogen doen, nam ze op de koop toe. ,,Hij was aanvankelijk niet heel enthousiast, maar ik heb een goede fles wijn gekocht en hem daarmee omgekocht”, lacht ze. ,,En zo stond ik in september dus aan de start.”

Het werd een lange, zware, maar vooral ook fantastische dag voor Holt. ,,Ik heb veel afgezien, maar van begin tot eind genoten. Deze wedstrijd zit zo goed in elkaar, is van ‘A tot Z’ goed geregeld. Dat ik daar deze geweldige video aan over heb gehouden, is misschien wel het mooiste cadeau dat ik ooit heb gekregen.”