Alex Yee won afgelopen week de ITU World Cup Cape Town – zijn eerste – dankzij een zeer sterke looptijd: vijf kilometer in 14:41. De jonge Brit zou met zijn looptalent zomaar de nieuwe Mario Mola kunnen worden, maar waar komt hij eigenlijk ‘zo ineens’ vandaan?

De sportieve carrière van Yee bestond naast triathlon eigenlijk vooral uit hardlopen op hoog niveau. Vorig jaar scherpte hij zijn record op de 5 kilometer aan naar 13:34 en op de 10 kilometer naar 27:51. Daarnaast kwam hij afgelopen jaar ook voor Groot-Brittanië uit op de Europese Kampioenschappen in Berlijn, waar hij de in de finale van de 10.000 meter in 28:58 wist te finishen. In 2015 wist Yee, toen slechts 17 jaar, tijdens de IAAF Jeugd Wereldkampioenschappen een 3000 meter in 8:28 te lopen. Yee heeft zijn focus nu op op triathlon en de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo gelegd. In Kaapstad heeft hij met zijn overwinning alvast zijn visitekaartje afgegeven: hij is in één klap een populaire kandidaat voor het Olympisch team.

100 kilometer per week

Wat bijzonder is, is dat Yee heel transparant is in zijn trainingsdata. Hieruit blijk dat de Brit gemiddeld rond de 100 kilometer per week loopt, maar ook gemiddeld tussen de 300 en 400 kilometer fietst. Per week heeft hij meestal twee intensieve looptrainingen. Voorbeelden hiervan kun je onderstaand zien. Wat naast de hoge snelheid van de intervallen opvalt is dat zijn in- en uitlopen op een tempo van rond de 4:40-5:00/km gaat, wat vrij langzaam is als je 10 kilometer tempo 2:47 minuut per kilometer is.

Twee van de tempotrainingen van Alex Yee (Foto: triathlonworld.com).