Lange tijd leek het er echt op dat Ellie Salthouse zou winnen, maar uiteindelijk was het toch Radka Kahlefeldt die er zojuist vandoor ging met de winst bij Ironman 70.3 Geelong. Na zo’n vijftien kilometer hardlopen nam de Tsjechische de leiding in de wedstrijd over en maakte ze het definitieve verschil. Ze finishte uiteindelijk in een tijd van 4:09:56.

Tijdens het zwemmen ontstond er een kopgroep van vijf dames. Naast de Tsjechische Kahlefeldt (als eerste uit het water na 23:25 minuut, red.) en Australische Salthouse zaten daar ook de Amerikaanse Sarah Alexander, Zwitserse Caroline Steffen en Australische Grace Thek bij. Tijdens het fietsen werden er best wat verschillen gemaakt. Alexander kon al direct niet mee en halverwege begon ook Thek – langzaam maar zeker – tijd toe te geven op het drietal dat vanaf dat moment overbleef. Het waren dan ook Steffen, Kahlefeldt en Salthouse die gezamenlijk van de fiets stapten om als eersten aan het looponderdeel te beginnen.

(tekst gaat onder foto verder)

Ellie Salthouse voerde de wedstrijd een tijdje aan. (Foto: Ironman)

Aanvankelijk was het Salthouse die het tempo er flink oplegde. Al na 3 kilometer had ze een voorsprong van ruim veertig seconden op Steffen en Kahlefeldt. In de daaropvolgende kilometers verloor Steffen wat meer tijd, maar begon Kahlefeldt juist weer wat in te lopen. Na tien kilometer was er nog dertig seconden over, na dertien kilometer nog 13 seconden en na vijftien kilometer ging Kahlefeldt voorbij aan Salthouse. Dat deed ze overtuigend, want twee kilometer later had ze juist een voorsprong van ruim dertig seconden te pakken en in de laatste kilometers zou die voorsprong nog een beetje toenemen.

Kahlefeldt trok de overwinning na 4:09:56 naar zich toe. Salthouse pakte het zilver in een tijd van 4:10:55. Steffen viel in de slotfase toch nog buiten het podium. Het was Thek die in de laatste kilometers haar tweede adem gevonden leek te hebben en uiteindelijk als derde finishte in een tijd van 4:12:23. Steffen volgde in een tijd van 4:14:15 als vierde.