Hij mag zijn pijlen dan richten op de Olympische Spelen van 2020 en daarom het langere werk voorlopig even laten voor wat het is: toch wilde de Spanjaard Javier Gomez Noya vandaag starten tijdens Ironman 70.3 Geelong. En niet geheel onverdienstelijk, want hij pakte er dankzij een ijzersterk looponderdeel ook nog eens de overwinning. Hij finishte uiteindelijk na 3:45:23.

De mannenrace werd direct gestart met een snel zwemonderdeel. Josh Amberger (AUS) zwom het snelst en kwam na 20:55 weer op het land. Gomez Noya volgde op een seconde en ook Matt Franklin (NZL), Casey Munro (AUS), Luke Bell (AUS) en James Davy (AUS) hielden tijdens het zwemmen aansluiting. Van dit zestal viel tijdens het fietsen alleen Amberger af, al kwam dat vooral dat technische problemen in de wisselzone, terwijl de overige vijf atleten de negentig kilometer gezamenlijk aflegden en ook in die formatie weer terugkwamen in de laatste wisselzone.

(tekst gaat verder onder foto)

Javier Gomez Noya op de fiets. (Foto: Ironman)

Het was de Spanjaard Gomez Noya die tijdens het lopen al vrij snel toesloeg en al in de eerste kilometers een gat van ruim een halve minuut sloeg. Snelste volgers waren Bell en Davy, terwijl Munro en Franklin al meer tijd moesten toegeven. Heel gek was dat ook niet, want Gomez Noya liet nog maar eens zien over ijzersterke loopbenen te beschikken: de eerste 10 kilometer werden afgelegd in minder dan 33 minuten. Op dit punt was zijn voorsprong op Davy (+2:14) en Bell (+2:27) al opgelopen tot ruim twee minuten.

Terwijl er ondertussen een spannende strijd om de derde plek werd uitgestreden – Bell, Davy en Munro liepen na 13 kilometer gelijk op – kon Gomez Noya in de tweede helft van de halve marathon zijn voorsprong relatief eenvoudig vergroten. Hij finishte uiteindelijk na 3:45:23 en bleef daarmee Amberger ruim vier minuten voor. Amberger pakte het zilver in een tijd van 3:49:38. Uiteindelijk werd de strijd om het brons niet gewonnen door Bell, Davy of Munro, maar door de Australische Tim van Berkel. Van Berkel begon de halve marathon nog als negende, maar rukte op en sloeg in de laatste kilometers toe. Hij finishte in 3:50:00. Daarmee bleef hij drie seconden voor op Munro.