Wouter Wuilmus heeft na zijn winst in Etten-Leur, vorige week, nu ook de Merisia Cross Duathlon Waalwijk op zijn naam geschreven. Wuilmus had in Waalwijk ruim anderhalf uur nodig om de finish te bereiken. Hij werd op de voet gevolgd door Joep Staps en Arie de Jong: beiden finishten op ongeveer een minuut van Wuilmus. Bij de dames won Claudia Striekwold in een tijd van 1:48 uur. Zij werd gevolgd door Maud Golsteyn op de tweede, en Laura Gorter op de derde plaats. De Crossduathlon Waalwijk telde mee voor de kwalificatie van het Wereldkampioenschap Crosstriathlon, waardoor er een sterk veld aan de start stond.

Bij de heren wisten Staps en Wuilmus zich in de eerste run los te lopen van de rest van het veld. Bij het fietsen wist Wuilmus zo’n 30 seconden voorsprong te behalen, hoewel Staps nog dichtbij kwam. De kop van de race ondervond in de vier fietsronden enige hinder van de achterblijvers in een overvolle editie bij schitterend weer. Achter de twee koplopers waren het Arie de Jong, Rody Kroon en een van achter oprukkende Patrick Dekkers die om de derde plaats leken te gaan strijden. Wuilmus wist zijn voorsprong op Staps in het tweede looponderdeel gelijk te houden – deze mannen pakten dus het goud en zilver –  en ook achter deze atleten bleven de verhoudingen gelijk: De Jong, Kroon en daarna Dekkers.

Bij de vrouwenrace was het verloop dynamischer. Golsteyn was over de eerste run het snelste, maar werd tijdens het mountainbiken voorbij gereden door Striekwold, die gelijk trachtte de afstand zo groot mogelijk te maken. Bij het lopen kwamen de posities van Striekwold en Golsteyn niet meer in gevaar en hier kwam dan ook geen verandering meer in. Gorter snelde uiteindelijk naar de derde plaats.